2024. július 29., hétfő

Gazsó Orsolya különdíjas

A topolyai zárda apácáiról szóló dokumentumfilmmel szerepelt a XII. Bujtor István Filmfesztiválon

A 110 versenybe került film közül 80 alkotást láthatott a közönség Balatonszemesen, a XII. Bujtor István Filmfesztiválon.

Játékfilm kategóriában az Agapé című filmért vehette át a Bujtor István-díjat Beleznai Márk, a film írója és rendezője. A két főszereplő, Hanna, a kissé elvarázsolt negyvenes egyedülálló nő (Gryllus Dorka) és Kornél, a tizenéves filmőrült (Kenéz Ágoston) találkoznak, és ráébrednek, hogy több közös van bennük, mint gondolták. A két, elsőre eltérő személyiség között, hasonló múltbeli élményeik miatt, egy teljesen valószínűtlen viszony kezd kialakulni. A film operatőre Barna Máté, vágója Kőváry Dániel, zenéjét szerezte Obbágy Máté.

A versfilmek között Kovács Gábor Attila filmje, A párizsi lakásom kapta a Bujtor István-díjat. A film Petőcz András költeményét dolgozta fel, Zubornyák Zoltán előadásában.

Bujtor István-díjat kapott Elek Judit Sára Megálló című kreatív dokumentumfilmje, amely egy kis észak-magyarországi faluban élő fiatalember egyszerű életét és az élet körforgását állítja párhuzamba. Szintén elnyerte a Bujtor István-díjat Kövessy Róbert a kilencszeres kajak-kenu világbajnok, Wichmann Tamás életét bemutató Magyar lapát című portréfilmért.

A zsűri külön díjazta a legjobb filmes alkotói munkákat. Dokumentumfilm kategóriában riporteri munkáért járó különdíjban részesült a Szolgálóleányok, Gazsó Orsolya rendezésében. A topolyai zárda apácáiról szóló alkotás a budapesti Magyarság Háza megbízásából készült.