2024. július 29., hétfő

Milan Lane Gutović gazdag életpálya után távozott

A család, a barátok és a kollégák búcsúztak könnyes szemmel a ragyogó színésztől, Milan Lane Gutovićtól, aki augusztus 25-én hunyt el 75 éves korában a belgrádi Katonai Orvosi Akadémián. Vasárnap helyezték örök nyugalomra a kumodraži Szentháromság-templom udvarában, ahol pedagógus szülei is el vannak temetve.

Milan Lane Gutović 1946. augusztus 11-én született a Belgrád melletti Umka településen. A Természettudományi – matematikai Karra tervezett beiratkozni, de kipróbálta magát a fővárosi Színház-, Film-, Rádió- és Televízió Akadémián, ahol azonnal fel is vették. Tanulmányai befejezése után 1967-ben színészi diplomát szerzett.

– Más foglalkozásokat egyszerűen nem nekem teremtettek. Játék közben viszont nem az a benyomásom, hogy azt nálamnál valaki jobban csinálná – válaszolta Gutović egyik interjúban arra a kérdésre, hogy mi vonzotta a színészethez.
Az oklevél megszerzése után évfolyamtársaival – Tanasije Uzunović, Josif Tatić, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Slobodan Đurić, Svetlana Bojković – egyetemben őt is állandó szerződéssel alkalmazta Bojan Stupica a Jugoszláv Dráma Színház társulatában. Az itt töltött évtizedek után Milan Gutović 2006-tól tagja lett a belgrádi Nemzeti Színháznak, majd a drámatársulat vezető színészeként építette sikeres pályafutását. Emlékezetes szerepeket alakított az Amikor a tök virágzott, a Bolha a fülbe, az Othello, a Šopalović vándorszínház, a Népképviselő, a Šćepan Mali hamis császár, a Miniszterné, a Nem félünk a farkastól, Akiért a harang szól… és más színdarabokban.  Népszerűségét öregbítették a közönség által igen kedvelt tévésorozatok: a Diplomások (Diplomci), a Jobb élet (Bolji život), a Nyitott ajtó (Otvorena vrata), Az, ami a miénk volt (Ono naše što nekad bejaše), a Fehér csónak (Bela lađa), továbbá televíziós műsorok házigazdájaként is jeleskedett.

A nagyszámú fimszerepe közül idézzünk fel néhányat: A derék ember (Laf u srcu), a Feszes bőr (Tesna koža), a Mester és a krémes (Majstor i šampita), A tűsarkú csizmás kém (Špijun na štiklama)...

Pályafutása során számos elismeréssel tüntették ki, egyebek között a Sterija-, a Raša Plaović-, a Zoran Radmilović-díjjal, az Arany Aréna, a Konstantin császár-díjjal, életművéért pedig az Arany Pulykakakast érdemelte ki.

A színész elismerően szólt nővéréről, Bojanáról, aki őt mindig pártfogásba vette. Két lány, Milica és Nevena, és két fiú, Janko és Spasoje édesapja volt, és 2016-ban nagypapa lett Milica lányának köszönhetően, aki egyébként színészként és táncosként lépett a nyomdokaiba.

A 2011-ben a színházból nyugdíjba vonult kiváló színművész, aki sokakat megnevettetett, továbbra is szerepelt filmen, emellett az utóbbi években gyakran horgászott.