2024. augusztus 1., csütörtök

Újvidék város átvette a Neven gyermeklap alapítói jogát

140 éves a legrégebbi szerb nyelvű, cirill betűs gyermeklap Szerbiában

A héten jelentette be Dalibor Rožić, az újvidéki városi tanács kultúrával megbízott tagja, hogy Újvidék város átvette a Neven gyermeklap alapítói jogát, ilymódon szeretne új életet lehelni a legrégebbi szerb nyelvű, cirill betűs gyermeklapba Szerbiában.

A Nevent 140 évvel ezelőtt, 1880-ban Jovan Jovanović Zmaj költő alapította, első számát pedig Arsa Pajević nyomdájában készítették Újvidéken. A folyóirat meghatározó szerepet töltött be számos nemzedék életében, és a mostani gyerekeknek, fiataloknak is szüksége van a korosztály számára specializálódott sajtótermékre.

– Biztos vagyok benne, hogy a folyóirat szerkesztősége felkelti az olvasók érdeklődését, és egyfajta szövetségese lesz a felnövekvő nemzedékeknek, kielégíti majd tudásszomjukat – mondta Rožić.

A Neven című folyóirat megjelenesének 140. évfordulója alkalmából az Újvidéki Gyermek Művelődési Központ egy különleges, 48 oldalas lapszámot adott közre, s emellett saját galériájában kiállítást szervezett a lap legrégebbi címoldalaiból.

A lap egyébként két korosztályt szólít meg: a Mali Neven az alsósoknak, míg a Neven idősebb gyermekolvasóknak szól. A lap kiadói joga eddig a Dnevnik Rt.-é volt, melyet most az Újvidéki Gyermek Művelődési Központra ruháztak át. A Nevent 1979-ben indították újra, akkor Vajdaság Autonóm Tartomány volt az alapítója, ezt a szerepet most Újvidék városa vette át.

Aleksandra Lukić, az Újvidéki Gyermek Művelődési Központ igazgatója szerint a lapok kéthavonta jelennek meg, melyekhez irodalmi és képzőművészeti programot társítanak. Mint jelezte, gyümölcsöző együttműködést szeretnének kifejteni minden szerbiai általános iskolával, valamint a Savino Selo-i (Torzsa) Nemzetközi Gyermekköltői Fesztivállal.