2024. augusztus 1., csütörtök

Egy szabadkai terecske egykori kinézete

Megjelent az Ex Pannonia legújabb száma

Megjelent a Szabadkai Történelmi Levéltár folyóiratának 24. száma. A kiadvány a következő helytörténeti tanulmányokat tartalmazza: Emil Libman: Dr. Petar Stojković élete és munkássága, Dejan Mrkić: Boza Šarčević mellszobrának felállítása (egy szabadkai terecske egykori kinézete), Halász Tibor: A Szabadkai Lóverseny Egyesület és az 1907. évi verseny, Jovana Kalinić: A két világháború közötti divat és annak hatása Szabadkára, Karlo Slavić: A Szabadkai Városi Gyümölcsfaiskola története, különös tekintettel a kínálatra, Csúszó Dezső: Új és régi szakrális kisemlékeink a Csantavéri úton és a településen, Negyela László Márk: A szabadkai Jakab és Komor téri zsinagóga ikonográfiája.

Az Archivisztika címszó alatt egy tanulmány olvasható: Dijana Borenović: Gyermekfelügyeleti és Gondozási Társaságok Önkormányzati Szövetsége Szabadka (1954) 1960–1990. Négy írás a levéltári anyagokba enged bepillantást: Stevan Mačković: Tomandl Otto / Tomanić mérnök meglátásai a Németország és Szabadka között tátongó „közüzemi szakadékról” 1930-ban, Tatjana Segedinčev: Az iskolai napló mint az elmúlt idő tanúja, Zoran Vukelić: Utcanév változtatások, Mészáros Zoltán: Adalékok Balint Vujkov életrajzához.

A folyóirat egy bibliográfiát is közöl: Papdi Izabella: A Szabadkai Történelmi Levéltár kiadványainak bibliográfiája. A monografikus kiadványok és az elektronikus források 1947–2019.

Szintén egy tanulmány szól a levéltári tevékenységről: Tamara Petković: A Szabadkai Történelmi Levéltár 2019. évi Évkönyve.

A sort egy könyvismertető zárja, amely a következő: Dragan Rokvić: A rock kultúráról a városban (Tihomir Mišić: A szabadkai popzene fél évszázada. Szabadkai Történelmi Levéltár, Szabadka, 2020.).

A fenti munkák közül kiemeljük Dejan Mrkić tanulmányát, amely Ambrozije Boza Šarčević szobra felállításának körülményeit ismerteti és bemutatja, hogy hogyan is nézett ki a mai dr. Zoran Đinđić tér az 1985-ös átalakítás előtt. A tanulmányból kiderül, hogy Boza Šarčević szobra Joso Šokčić szabadkai újságíró közbenjárására készült el, aki 1952-ben levélben kérte meg Ivan Meštrovićot, az egyik legismertebb jugoszláv szobrászt, hogy készítse el a XIX. század Szabadkája köztiszteletben álló közéleti szereplőjének, írójának képmását. A levél szövege olvasható is a tanulmányban. A művész örömmel fogadta el a felkérést, és a város egy értékes műalkotással lett gazdagabb, de az sokáig csak a Városi Múzeumban állt. A mellszobor 1971-ben kapott köztéri elhelyezést, amikor elkezdődött Szabadka központjának átalakítása. Az emlékművet a mai dr. Zoran Đinđić téren állították fel. A szobrot a városközpont átalakítási munkálatai során 1985-ben állították fel mai helyére. A szobor régi helyére 1986 áprilisában Sava Halugin alkotása, a Csobogó került. A tanulmányban látható a Szabadkai Történelmi Levéltár néhány archív képe, amelyek bemutatják, milyen is volt a dr. Zoran Đinđić tér az 1970-es években.