2024. augusztus 1., csütörtök

Semmi sem fekete-fehér

A tervek szerint a Kosztolányi Dezső Színház december 30-án mutatja be A három nővér című előadást

Ha a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházon múlik, nem ér véget az idei év bemutató nélkül. Amennyiben a járványügyi intézkedések megengedik, december 30-án megtartják a Puskás Zoltán rendezésében, Anton Pavlovics Csehov és Góli Kornélia szövege alapján készült A három nővér című előadás bemutatóját. A szereplők Mészáros Gábor, Kucsov Borisz és Búbos Dávid. A dramaturg Góli Kornélia. A zeneszerzők Erős Ervin és Klemm Dávid. A jelmezkivitelező Geró Katalin, Puskás Zoltán pedig a rendezés mellett a jelmez- és díszlettervezést is jegyzi. Az új előadásról Puskás Zoltánt kérdeztük:

– Nem sokkal azután, hogy Urbán András annak idején a KDSZ igazgatója lett, Mrožek Tangóját készítettük el. Azóta eltelt több mint tíz év. Megtiszteltetés a számomra, hogy ismét a KDSZ-ben rendezhetek, mert tisztelem a színházat, Urbán Andrást, a társulatot, azt, amit képviselnek, ahogyan gondolkodnak a világról, ahogyan dolgoznak. A próbákat már novemberben megkezdtük, még a Desiré fesztivál előtt. A fesztivál idején volt egy kis megszakítás, de nem teljesen, hiszen a szolgálati lakásomon, a lehetőségekhez mérten tartottunk próbákat. Ekkor már kialakult úgymond a produkció váza és gerince. Közben úgy éreztem, hogy egy kettős ünnepbe csöppentem bele. Egyrészt a Desiré egy ünnep, másrészt számomra Csehovval foglalkozni is bizonyos szempontból megtiszteltetés és ünnep. Ez egy régi vágyam volt. Az előadásunkkal megpróbáljuk követni az ún. csehovi világot, beleértve a társadalombírálatot, összekapcsolva a mostani világunkkal. Azt látom ugyanis, hogy semmi sem változott, a problémák maradtak, ugyanarról elmélkedünk, ugyanazok a fájdalmaink, a bánataink, az örömeink. Az előadásban három férfiszínész játszik, mert amikor Urbán András felhívott, még ők alkották a társulatot. András azt is mondta, hogy komédiát szeretne, de ez nem lesz egy klasszikus értelemben vett vígjáték, inkább olyan, mint az élet vagy a színház. Semmi sem fekete-fehér, például bizonyos dolgok annyira kínosak, hogy már azt se tudjuk nevessünk vagy sírjunk – hallottuk a rendezőtől, és arról is szót ejtett, hogyan dolgoztak együtt a dramaturggal és mit feszeget még az előadás.

– A három nővér ötlete szimpatikus volt, de utána Góli Kornéliával fogtuk a fejünket, hogy ez nem lesz egyszerű feladat, és tulajdonképpen nem tudtam neki túl sokat segíteni sem. Csehovtól nem lehet elvonatkoztatni, a szövegének annyira erős a struktúrája, a nyelvezete, hogy nem enged be más szöveget, egyszerűen kidobja magából. Ha be is engedi, nagyon erőltetettnek tűnik. Mire Góli Kornélia rájött arra, hogy mi ennek a kulcsa, addig megszenvedett vele és sok szövegverzió született. Az előadás a transzszexualitás kérdésével is foglalkozik, azaz hogyan találkozik A három nővér, egyáltalán Csehov a transzszexualitással, de nem szeretnénk erről transzparens módon beszélni. Úgy gondolunk foglalkozni ezzel a témával, hogy eljusson minden nézőhöz, a szexuális beállítottságtól függetlenül, és ne legyen se bántó, se tolakodó. Az alkotócsapat ebben a segítségemre volt. A KDSZ művészei sokféle színházi kifejezésformával foglalkoztak. Most olyasmivel próbálkozok, ami itt kevésbé jellemző, az pedig a szövegcentrikusság, még akkor is, ha egyébként nagyon szeretem az ún. alternatív, a testre, a mozgásra, a hangokra épülő produkciókat. Ez most egy másik terület, egy szövegközpontú előadás lesz – mondta a lapunknak Puskás Zoltán.