2024. július 17., szerda

A valóság felettiség

Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész: ars poeticám szerint az igazat mondd, ne csak a valódit

Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a hétvégén a Vajdasági Pax Romana keresztény értelmiségi civil szervezet meghívására a kelebiai nagyböjti lelki nap előadója volt. A színész vallásos családban nőtt fel, két nagybátyja római katolikus papként szolgált. Életének egy szakaszában elfordult az Istentől, ám később, egy családi tragédia hatására tért vissza hozzá. A vasárnapi szentmisék mellett egyre gyakrabban tért be a templomba, leginkább egy-egy színházi fellépése előtt. Ezután elkezdett rendszeresen, mindennap szentmisére járni. Elmondása szerint jó szokását utazásai alkalmával sem mulasztja el. A nagyböjti lelki napon tartott két előadása között beszélgettünk vele.

Ön szerint hogyan nyilvánul meg egy hívő magatartása a hétköznapokban?

– Ha tényleg hívő, akkor akiben hisz, annak a finomsága és ereje meg kell, hogy nyilvánuljon a hétköznapjaiban, örömeiben és bánataiban is. Ha nem hívő, akkor az látszik a gondolatain, a cselekedetein.

Azok, akik nem találták meg az Istent, hogyan tudnak közelebb kerülni hozzá?

– Keressék! Nem mindegy, hogy miben, és az sem mindegy, hogy kiben hiszünk. Az Isten azt mondja: ,,Vagyok, aki vagyok”. Ez azt jelenti, hogy kell, hogy legyen egy Léteztető. Keressék a Léteztetőt! Gondolkozzanak el a létük alapjairól, a céljáról, és akkor előbb-utóbb rátalálnak az Istenre.

Jelenleg a Legyetek jók, ha tudtok! című musicalben Néri Szent Fülöpöt alakítja. Tudatosan választották ki önt erre a szerepre?

– Nem. Szerettem volna, ha a Pesti Magyar Színház bemutatja ezt a művet, és azt is, hogy a főszereplő Reviczky Gábor legyen. Nagyon kedvelem ezt a művet, többször is rendeztem. Reviczky Gáborral nagyon jó barátok vagyunk. Szabadkán játszottunk először az Optimisták című filmben, amely Sinkó Ervin regényéből készült. Amikor Gábor elolvasta a Legyetek jók, ha tudtok! szövegkönyvét, azt mondta, hogy ez annyira nekem való, és elállt a szereptől. Szinte rám ragadt ez a szerep, de nem bánom. Nagy és jó munka, és szerintem szép feladat.

Mély vallásossága miatt csak olyan szerepeket vállal, amelyek kapcsolódnak a hitéhez?

– Nemcsak olyan szerepeket vállalok el, amelyek a hitemhez kapcsolódnak. Már többször eljátszottam az ellenkező oldal vagy a kétkedők szerepeit is. Nincs ilyen kikötésem. A Passióban nemcsak Jézust és Máriát kell eljátszani, hanem a tévelygő Pétert, Mária Magdolnát vagy Pilátust is, de annak a műnek a vége a feltámadás. Ha a színdarabnak vagy a filmnek nincs önmagán túlmutató, természetfeletti célja, azon belül én hiába játszom pozitív vagy negatív figurát. Ezeket a szerepeket akkor játszom el, ha a mű az igazságra irányul. Azon belül én már bármit szívesen eljátszok, nem kell annak szentnek lennie. Az én ars poeticám szerint az igazat mondd, ne csak a valódit. Az igazság felette áll a valóságnak. A valóság az, hogy születünk és meghalunk. Az igazság efölött van. Ezt ajánlja József Attila Thomas Mann-nak, európai az európainak.