2024. július 17., szerda

Ötszáz középiskolás versenye

Pénteken kezdődik az 52. KMV Óbecsén

Pénteken kezdődik a KMV, azaz a Középiskolások Művészeti Vetélkedője Óbecsén. A rendezvény három napja alatt a középiskolások az előadó-művészet, az irodalom, az énekelt versek területén mérettetnek meg. Ezenkívül lesz slam poetry vetélkedő és Open Mic is. A részletekről Virág Kiss Anita szervezővel beszélgettünk.

Hány fiatal jelentkezett az idei KMV-re?

– A körzeti vetélkedőkről sajnos nincs kimutatásunk, az óbecsei döntőre azonban hat körzetből érkeznek az idén a diákok, csaknem nyolcvanan. A Középiskolások Népzenei és Néptáncvetélkedőjével, a műfordítói, a képzőművészeti, a néprajzi pályázattal és a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjével együtt az elmúlt néhány évhez hasonlóan, megközelítőleg ötszáz diák vesz részt a versenykategóriákban.

Kik a zsűritagok?

– A KMV döntőjén a beszédművészeti vetélkedőt Kovács Frigyes, Mezei Kinga és Pesitz Mónika bírálja el, a megzenésített verseket Brestyánszki Bernadett, Miroslav Jovančić és Szabó Annamária, az irodalmi vetélkedőt pedig Benedek Miklós, Beszédes István és Toldi Éva.

 Kik lesznek az esti bulik fellépői?

– Pénteken bongor és AADM, szombaton pedig a szabadkai KurtaUtca és a magyarországi Dynamite Dudes. Lesz tehát rap, DJ, folk/alternatív, rockabilly. Reméljük, mindenki megtalálja a kedvére való zenét.

Melyik KMV-s rendezvényekre vártok érdeklődő közönséget?

– Mindegyikre, természetesen! A megzenésített versek vetélkedője mindig nagy népszerűségnek örvend, ugyanúgy a beszédművészeti vetélkedő is. Az idén a KSZFV-n nagyon örültem, hogy minden diák minden előadást megnézett, sőt, a beszélgetéseket is végighallgatták, s úgy örültek egymás díjának, mintha ők maguk kapták volna. A KSZFV nyertes színdarabjának előadása is minden évben nagy érdeklődést mutat a döntőn, a Slam Poetry is kedvelt műfaj, s a gálaműsoron is szép számú nézőnk volt az eddigi években.

Lesz -e valami újdonság az idén a KMV-n?

– A Slam Poetry kikerült az irodalmi vetélkedőből. Önálló vetélkedőként szerepel a versenyprogramban. Igyekszünk közelíteni a műfaj íratlan szabályaihoz. Péntek este lesz klubkörnyezetben a vetélkedő, amelyet Open Mic is követ.

A Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének ünnepélyes megnyitója pénteken 14 órakor lesz az óbecsei színházteremben. Ezután kezdetét veszi az előadó-művészeti vetélkedő, majd megnyitják a KMV képzőművészeti tárlatát. A következő verseny az énekelt versek vetélkedője lesz, amely után eredményhirdetésre kerül sor. A rendezvény első napja Slam poetry vetélkedővel és Open Mickel folytatódik, amely 19 órakor lesz. Az esti klubkoncert 21 órakor kezdődik a Városi Színház klubtermében. Fellép bongor és AADM.

A KMV szombati napja délelőtt 9 órakor az irodalmi vetélkedővel indul, amely 12 óráig tart, majd az ebédszünet után, 14 órakor folytatódik. Az eredményhirdetés 17.30-kor lesz, majd 18 órától kerekasztal-beszélgetést tartanak a Városi Színházban. Az idei KSZFV győztes színdarabját a közönség 19 órától tekintheti meg. Az esti klubkoncert az előző naphoz hasonlóan 21 órakor kezdődik a Városi Színház klubtermében. Fellép a Kurta Utca és a Dynamite Dudes.

A KMV ünnepi gálaműsora és díjkiosztója vasárnap délelőtt 9.30-kor lesz a Városi Színházban.