2024. augusztus 2., péntek

A tudományos közösség felelőssége hatalmas

Megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe – Az MTA díjazottjai között a vajdasági dr. Pósa Mihály

Ünnepi köszöntőkkel, díjátadással és tudományos előadással kezdődött meg a 2020-as Magyar Tudomány Ünnepe. Az idei programsorozat mottója: Jövőformáló tudomány. Az MTA a járvány miatt online követhető közvetítésekkel várja a tudomány iránt érdeklődőket november 3–30. között.

„A körülöttünk lévő világ megismerhető, bár még nagyon sok titkot rejt. Azt, hogy napról napra mégis többet tudunk róla, a tudománynak köszönhetjük" – mondta köszöntőjében Erdei Anna, az MTA főtitkárhelyettese, a Magyar Tudomány Ünnepe Programtanácsának elnöke. Szerinte az emberiség egyre gyarapodó közös tudáskincse képezi az alapját jövőnk alakításának. Ugyanakkor a tudomány művelői nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak társadalmi támogatás nélkül dolgozni, kutatni.

A társadalom támogatása viszont csak akkor várható el, ha az emberek értik a tudományos gondolkodás és módszerek alapvetéseit. Ehhez kell a jó oktatás, hogy mindenki felismerje a bizonyítékokon alapuló tudományos ismereteket, és megkülönböztesse őket az áltudományos blöfftől.

Freund Tamás elnök arról beszélt, hogy a tudomány egyre összetettebb, az új eredmények, technológiák megértése, alkalmazása egyre speciálisabb felkészültséget igényel a végfelhasználótól is. "Láthatjuk, hogy még egy olyan, a szakemberek számára könnyen leírható, apró biológiai organizmus is, mint egy vírus, micsoda táptalaja lehet a tévképzeteknek, hamis állításoknak vagy egyszerű ostobaságoknak." Az MTA elnöke szerint ezért a tudományos közösség felelőssége hatalmas. A jórészt csak egy-egy tudományterület művelői által olvasott szaklapokban való publikáláson kívül a lehető legszélesebb körben is el kell tudnia magyarázni kutatási eredményei lényegét.

Freund Tamás azt mondta, hogy Akadémiai elnökként számára e tekintetben is irányadó az MTA megújult küldetése. "Az Akadémiának meg kell ismertetnie a társadalommal a tudomány eredményeit és módszereit, ösztönöznie kell a kritikai gondolkodást, ezáltal pedig biztos tájékozódási pontokat kell nyújtania a szélesebb közönségnek, illetve a döntéshozóknak, és vonzóvá kell tennie a kutatói hivatást. Nem utolsósorban harcolnia kell az áltudományok és a tudománytalan nézetek ellen. A tudomány így is formálhatja a jövőt."

A nyitóbeszédet és a köszöntőt a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából hagyományosan odaítélt díjak átadása követte. Az elismeréseket a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, főtitkára és főtitkárhelyettese adta át.

QP Akadémiai Kiválóság díjat adtak át mások mellett Pósa Mihálynak, az MTA külső köztestületi tagjának, az Újvidéki Egyetem Orvostudományi Kar Gyógyszerészeti Tanszék egyetemi tanárának a bináris vegyes micellák és az epesavanionok aggregációjának kutatásában elért, a gyógyszer-, élelmiszer- és olajiparban is alkalmazható kiemelkedő tudományos eredményei elismeréseként.