2024. augusztus 2., péntek

A Kosztolányi-kultusz őrzői

Nagy írónk családi sírboltját koszorúzták meg Szabadkán a nevét viselő intézmények képviselői

Kosztolányi Dezső nevét viselő intézmények képviselői emlékeztek meg a nagy írónkról tegnap, halála évfordulójának napján, Szabadkán, a Kosztolányi család sírboltjánál. Ahogyan azt Krmpotity Bacsó Gabriellától, a Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület elnökétől megtudhattuk, az idei év különösen fontos, hiszen Kosztolányi Dezső 135 éve született, a KODDE pedig a 30 éves fennállását ünnepli:

– Idén egy nagyobb rendezvénysorozatot vettünk tervbe, de ezt nem sikerült megszerveznünk. Március 6-án még a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatójával arról egyeztettünk, hogy a nyitó rendezvényünket a gimnázium iskolanapján tartjuk meg, míg a zárórendezvényt a Kosztolányi Dezső Színházban. Ez utóbbi intézménybe már nem jutottam el. A szervezést felülírta a Covid-járvány miatt kialakult helyzet. Szerbiában március 15-én rendkívüli állapotot hirdettek, ezt követően pedig további intézkedéseket hoztak a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. Hét és fél hónappal a vírus megjelenése után még mindig nem tudjuk, mivel állunk szemben. Egy láthatatlan ellenséggel, amely az egész világot megállásra, elgondolkodásra kényszerítette. Elgondolkodásra azon, amit már tudunk, hogy rossz úton halad az emberiség. Kiszolgáltatottak lettünk a robbanásszerű fejlődésnek indult, technológiával átszőtt világban, amelyet magunk alkottunk meg, hiszen minél több lakosa lett a Földnek, annál kevésbé váltak fontossá az emberi kapcsolatok. Magunkba fordultunk és nem éreztük hiányát a személyes találkozásoknak, a beszélgetéseknek, az egymásra odafigyelésnek. Mi, a Kosztolányi-kultuszt őrző intézmények vállaltuk azt a feladatot, hogy orvosoljuk ezt a bajt, színházi előadásokkal, a diákok tanításával, az ösztöndíjazással és mindazzal, amit a diáksegélyezés takar. Nagy feladat előtt állunk, de tudom, hogy képesek leszünk rá – hallottuk Krmpotity Bacsó Gabriellától, aki Kocsis Krisztinával, a KODDE ösztöndíjasával helyezte el a koszorút a sírboltra.

A megemlékezésen jelen volt Takács Izabella, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium új igazgatója is:

– Kosztolányi Dezső, jeles írónk és költőnk, az irodalmával, a költészetével rányomta bélyegét a városra. Reméljük, hogy az iskolánk is méltón viszi tovább a szellemiséget – mondta Takács Izabella.

A koszorúzáson Kőműves Csenge, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium diákja szavalt: – Kosztolányi jelentősége felbecsülhetetlen, mindenképpen fontos, hogy megemlékezzünk róla, nemcsak ilyentájt, hanem egész évben – hallottuk Kőműves Csengétől.

A Kosztolányi Dezső Színházat Búbos Dávid színművész képviselte:

– A színházunk is nagyon fontosnak tartja, hogy megemlékezzünk Kosztolányi Dezsőről, az egyik legnagyobb magyar irodalmi alakról, számos intézmény névadójáról. Legalább ennyivel mindenképpen tartozunk neki – mondta Búbos Dávid.