2024. július 17., szerda

Megismerhettük a szandi mandit

Csütörtökön két további filmmel folytatódott az 53 magyar film néven futó vetítéssorozat szabadkai etapja, a közönség Gyarmathy Lívia Ismeri a szandi mandit? (1969) és Bódy Gábor Psyché (1980) című alkotását tekinthette meg a Lifka Sándor Art moziban.

A 16 vajdasági településen zajló vetítéssorozat a Magyar Művészeti Akadémia Sára Sándor kezdeményezésére összeállított filmtörténeti válogatását foglalja magában, és az MMA támogatásával a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely és Cnesa OMI szervezi.

A csütörtöki program tartalmazott még egy érdekes pontot, a szervezők vendégről is gondoskodtak, a vetítéssorozat szabadkai koordinátora, Sutus Áron Tóth Erzsébet József Attila-, Ratkó József- és Magyarország Babérkoszorúja-díjas költőnővel beszélgetett a nap első filmje után. Az Ismeri a szandi mandit? kapcsán úgy fogalmazott, hogy az adja az aktualitását a filmnek, hogy ma is fontos, hogy olyan munkát válasszunk, amit szeretünk csinálni: „Az élet egyik legfontosabb kérdése, hogy az ember olyan munkát csinálhasson, amit szeret. Csak úgy lehet tartalmas az élete.” Emellett arról is beszélt, hogy a mai film mintha elvesztette volna igazi mondanivalóját, mert a pénz dominanciája nem engedi a kibontakozást: „A 60-as, 70-es évekhez viszonyítva annyira más a mai szellem, olyan mértékben a gazdasági, anyagi alapok határozzák meg a filmművészetet is, ami megfojtja az alkotókat.”

A vetítéssorozat szabadkai állomása pénteken zárult, az érdeklődők Jancsó Miklós Oldás és kötését, illetve Tarr Béla Sátántangóját láthatták.