2024. szeptember 2., hétfő

Kosok és Sirályok

A fő versenyprogramban a Kosok című izlandi film lett a legjobb a palicsi filmfesztiválon
Az Arany Torony-díj (fotó: Molnár Edvárd)

Az Arany Torony-díj (fotó: Molnár Edvárd)

Pénteken véget ért az idei palicsi filmfesztivál és a zsűri meghirdette a díjazottakat is. A fő versenyprogram zsűrijét Christian Jeune, a Cannes-i Filmfesztivál filmrészlegének vezetője, Dome Karukoski francia rendező, Kocsis Ágnes magyar rendező, Mira Fornay szlovák rendező, Sergej Trifunović szerbiai és Johannes Kuhnke svéd színész alkották. Mint azt hallhattuk, a zsűri egyöntetű döntést hozott, amelynek értelmében a legjobb filmnek járó Arany Torony-díjat a Kosok című izlandi film érdemelte ki, míg a legjobb rendezőnek járó díjat Magnus von Horn az Azután című alkotásért.

A Párhuzamok és ütközések programrészben bemutatott filmeket a nemzetközi kritikusok zsűrije bírálta el. A zsűrit a magyarországi Báron György, a szerbiai Vladimir Džudović és a brit Michael Pattison filmkritikusok alkották. Döntésük értelmében a legjobb film a Sirályok című orosz alkotás Ella Manzheeva rendezésében, míg a legjobb színészi alakításért járó díjat posztumusz Vlastimir Đuza Stojiljkovićnak ítélték oda.

A pályájuk elején járó filmrendezőknek járó Seyfi Teoman-díjat Ivan Ostrochovsky kapta a Koza című filmért.

@kc = Szép idő jellemezte a fesztivált

Az idei filmfesztivált Radoslav Zelenović, a fesztivál igazgatója, Miroslav Mogorović programigazgató és Ilija Tatić, a Szabadegyem igazgatója értékelte. Radoslav Zelenović az időjárást dicsérte:

– Tíz hónap lázas előkészület után semmi sem lehangolóbb, mint amikor esős időszak köszönt be és közvetlenül a megnyitó előtt már elkezd esni. Ez idén nem így történt. Örülünk neki, egyebek között azért is, mert nincs megoldva a Szabadtéri színpad helyettesítése. Amin még ügyködünk, az a Szabadtéri színpad nézőterének kényelmesebbé tétele. Ez akadályba ütközik, mivel a létesítmény védett műemlék. Jó lenne azonban, ha mégis lehetne a kor követelményeinek megfelelően használni – emelte ki a fesztiváligazgató, míg Ilija Tatić és Miroslav Mogorović elégedettségüknek adtak hangot a fesztivállal kapcsolatban, és mint mondták, amit elterveztek, azt sikerült is teljesíteni.

A nyertes filmről Sándor Zoltán kritikáját itt olvashatjuk:

http://www.magyarszo.com/hu/2774/kultura_film/130458/Juhokr%C3%B3l-%C3%A9s-emberekr%C5%91l.htm