2024. július 30., kedd

A könyvszeretet nem ismer határokat

A kis herceg első, dedikált és a szerző rajzaival illusztrált kiadásáért 90 ezer eurót fizetett egy ismeretlen személy

Egy Párizsban megtartott árverésen közel 90 ezer euróért kelt el Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című művének első, 1943-as, francia nyelven, ám az Amerikai Egyesült Államokban megjelent kiadásának dedikált példánya. A francia író és pilóta barátja és repülőoktatója, Lionel-Max Chassen alezredes nagyobbik fiának ajánlotta a kötetet. A szóban forgó kötet másik érdekessége, hogy tartalmazza a szerző négy, saját kezű rajzát is, közölték a Cazo aukciósházban, ahol azt is elmondták, hogy a kötete értékét 80 ezer és 100 ezer euró közöttire becsülték fel. Az árverés legsikeresebb, kilétét titkoló résztvevője 89 467 eurót fizetett az irodalomrajongók körében ínyencségnek számító kötetért.

A kis herceg történetét 270 nyelvre és nyelvjárásra fordították le, világszerte több mint 145 millió példányban adták el. Ezzel bekerült a világ legeladottabb könyveinek családjába. 1974-ben amerikai–brit koprodukcióban játékfilmet forgattak a regény alapján, négy évvel később a tévénézők egy japán sorozat epizódjaiban ismerkedhettek meg a pilóta, a kis herceg, a rózsa és a róka történetével.

A kis herceg egy évvel a szerző eltűnését, azaz halálát megelőzően jelent meg, 1943-ban. Antoine de Saint-Exupéry 44 éves korában, visszavonulása előtt még egy utolsó katonai küldetést vállalt: adatokat kellett gyűjtenie egy Rhône-völgyi német alakulatról. 1944. július 31-én éjjel emelkedett a levegőbe repülőgépével. Soha többé nem tért vissza otthonába. Augusztus 1-jén délben egy asszony állítólag egy szerencsétlenül járt repülőgépet látott a Carqueiranne-öböl (Franciaország délkeleti régiója) közelében. Néhány nappal később találtak egy francia egyenruhát viselő holttestet, akit szeptemberben Carqueiranne-ban temettek el. Bár sokáig kétségek éltek az író balesetének körülményeivel és a fellelt holttest kilétével kapcsolatban, később bizonyítást nyert, hogy Carqueiranne-ban valóban Saint-Exupéry nyugszik.

Repülőgépének roncsait egy búvár találta meg 2000-ben. Ezt követően ismét egymást követték a találgatások, mert bár korábban két német pilóta neve is felmerült, hogy egyikük lehetett az, aki vadászgépével lelőtte az író gépét, a tengerből kiemelt roncsokon nem találtak lövedéknyomokat. A történészek ekkor kezdtek el egyre többet foglalkozni annak lehetőségével, hogy Saint-Exupéry öngyilkosságot követett el. Állításukat az író alkoholizmusának és depressziójának tényével próbálták alátámasztani. Saint-Exupéry 1944-ben bírálni kezdte Charles de Gaulle-t, mire a de Gaulle-pártiak visszavágtak és német kollaborációval gyanúsították, így többeket is szembefordítottak az egyébként népszerű író-pilótával. Az árulás vádja lelkileg nagyon megviselte az írót.