2024. július 30., kedd

Bencsik Orsolyáé a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj

Az ösztöndíj a kiadott mű németországi megjelentetését is segíti

Egy hónappal ezelőtt a legesélyesebbek közé került, most pedig kiderült, hogy a fiatal vajdasági írónő meg is nyerte a jelentős ösztöndíjat: Bencsik Orsolya író lett a negyedik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese a Forum–Magvető gondozásában megjelent Több élet című kötetével.

Az ösztöndíjat a kortárs magyar irodalom fiatal alkotóinak megsegítésére alapították, célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, az adott évben új kötetet megjelentető, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. Az ösztöndíj összege nettó 6000 euró, mellé pedig még egy hónapos stuttgarti, valamint ugyancsak egy hónapos berlini alkotói tartózkodás is társul.

Bencsik Orsolya Több élet című könyve „lenyűgöző látomás: szétírt lányregény és megrázó családelbeszélés egyszerre. Bencsik Orsolya könyvében mindenből több van: több irodalom, több együttérzés, több szatíra – több élet” Turi Tímea, a könyv szerkesztője szerint.