2024. augusztus 2., péntek

61. Kanizsai Írótábor

Magyarkanizsa, szeptember 5-e és 6-a

A 61. Kanizsai Írótábor szeptember 5-én a Népkertben az Írótábor emlékművének megkoszorúzásával kezdődik, ezt követi Koncz István és Dobó Tihamér emlékművének megkoszorúzása a magyarkanizsai városháza előtti parkban. Az Írótábort Bányai János akadémikus nyitja meg. E napon 18 órától a Dobó Tihamér Képtárban: A '28-as nemzedék (kiállításmegnyitó és könyvbemutató). A kiállítást Ninkov Kovacsev Olga művészettörténész nyitja meg, a kötetet Faragó Kornélia egyetemi tanár mutatja be. Este 10 órától a Béka-vár vendéglőben Olvass be! címmel a Híd Kör szerzőinek bemutatkozására kerül sor, majd éjféltől: Irodalom és part, DJ Mirnics.

Szeptember 6-án 10 és13 óra között az írók a község iskoláiba látogatnak. A József Attila könyvtárban 11 órától Emlékezés, önéletírás, élettörténet, napló címmel a VMMI kiadványsorozatát mutatják be Dudás Károly és Sarusi Mihály moderálásával (a kiadványok szerzői: Zabosné Geleta Piroska, idősb Bálint József, Kovačevné Fehér Ilona, Szabó Eszter, Müller Teréz, Horváth Ilona, Huber Mihály, Pénovátz Antal, Erős Istvánné Kovács Teréz). 15 órától a Művész kávézóban Könyvkiadók és szerzők bemutatkozása: 15 órától a zEtna kiadó (Beszédes István: Magritte-sziget, Ladányi István: Eresszai észrevételek, Nagy Abonyi Árpád: Kolumbusz és én). Ugyanezen a helyszínen 16 órától az Életjel kiadó (Hózsa Éva: Mesterségem irodalomtanár, Vukov Raffai Éva: Az örökíró, a hémijszka és ami körülöttük van), 17 órától a Forum kiadó (Danyi Magdolna: Enyhület és felröppenés, Dormán László: A kanizsai írótábor fényképes története) kiadványainak a bemutatása. Majd 18 órától a Tiszavirág utcában Szemtől szembe: T. Kiss Tamással, a Tükörtestvér szerzőjével és Bicskei Gabriellával, a Puha kert írójával találkozhatnak az érdeklődők.19 órától a Művész kávézóban Bányai János irodalomtörténész, kritikus beszélget Kőrösi Zoltánnal, az írótábor díszvendégével. A Béka-vár vendéglőben 22 órától Hol tartasz? címmel kerekasztal-beszélgetés. Majd Irodalom és part, DJ WB39.

Szervezők, támogatók: a Kanizsai Írótábor szervezőbizottsága, József Attila Könyvtár, Magyarkanizsa önkormányzata, Magyar Nemzeti Tanács.