2024. augusztus 2., péntek

Elhunyt Mirko Kovač

Életének 75. évében Rovinjban elhunyt Mirko Kovač. A 20. század szerb-horvát nyelven publikáló egyik legfontosabb írástudója volt. Tavaly jelent meg Nives Koen rózsái című, válogatott novelláit tartalmazó kötete a Napkút Kiadónál. Nagy életrajzi kötete, a Város a tükörben című, amely a családjáról, a történelemről, a mediterrán térségről szól, 2009-ben látott napvilágot a Magvető Kiadónál csakúgy, mint a Bevezetés a másik életbe című könyve 1989-ben. A Malvina Trifkovic életrajza című kötete 2004-ben jelent meg.

Kilenc jugoszláv film forgatókönyve fűződik a nevéhez, köztük  az Árnyak Dubrovnik felett (Okupacija u 26 slika) című film.

Mirko Kovac 1938. december 26-án született Petroviciben, Montenegróban, majd a volt Jugoszlávia fővárosába, Belgrádba költözött. Regényeken és novellákon kívül számtalan esszét is publikált. Az író 1991-től festőművész feleségének szülővárosában, Rovinjban élt, nem tért vissza Belgrádba, mert nem értett egyet Milosevic politikájával. A lépéséért mind a szerbek, mind a horvátok erősen támadták.