2024. augusztus 2., péntek

Jókai Anna kapta az Emberi Méltóság Tanácsa kitüntetését

Jókai Anna Kossuth-díjas író vehette át az Emberi Méltóság Tanácsa kitüntetését a testület elnökségének döntése értelmében csütörtökön Budapesten. Az elismerést Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Szunai Miklós, a testület főtitkára adta át.

Az Emberi Méltóság Tanácsa az Emberi Méltóságért elnevezésű kitüntetéssel ismeri el azoknak a személyiségeknek az életművét, akik sokat tettek az emberi jogokért és példát mutatnak a jövő nemzedéke számára.

Lomnici Zoltán kiemelte: nem véletlen Jókai Anna műveinek népszerűsége, és az sem, hogy pártállástól függetlenül mindenki tiszteli őt. Megjegyezte, Jókai Anna „az én szívemben a legnagyobb magyar író”, akinek élete azt példázza, hogy „az igazság szeretet nélkül csupán sebet ejt, de a szeretet igazság nélkül tévútra visz”.

Rámutatott: Jókai Anna műveiben a nemzeti öntudat ébren tartása nem a más nemzetek rovására történő boldogulást jelenti, hanem a magyarság emelkedése miatt fontos. Kitért arra: a mai magyar társadalom keresi önmagát, azokat a példaképeket, akikhez igazodni lehet, Jókai Anna pedig kiváló igazodási pontot jelent.

A kitüntetést eddig Törőcsik Mari színművész, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, Kányádi Sándor író, Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, Tőkés László volt Királyhágó-melléki református püspök, EP-képviselő és a 101 esztendős felvidéki tanítónő, Tamás Ilonka kapta meg, akit Szlovákiában megfosztottak szlovák állampolgárságától, mert felvette a magyart.