2024. július 17., szerda

Oktatási börze, Könyvszalon és Art Expo

Három rendezvényt nyitottak egyszerre pénteken az Újvidéki Vásáron, a 10. Útmutatók (Putokazi) oktatási börzét, a 20. Könyvszalont és a 19. Art Expo művészeti kiállítást. Az öt napig tartó rendezvényeknek az Újvidéki Vásár Master Központja ad otthont.

– Az oktatási és tudományügyi minisztérium évek óta igyekszik fejleszteni az oktatás minőségét Szerbiában. A sok kritika ellenére az oktatásügy a ritka és tartós értékek közé tartozik ebben az országban. A termék, amelyet mi előállítunk, a különböző területeken diplomát szerzett fiatal szakemberek, akik szerte a világban elismerésnek örvendenek. Remélem, hogy a nehéz gazdasági viszonyok közepette továbbra is nagy beruházásokat valósíthatunk meg az oktatásban – nyilatkozta dr. Slobodan Stupar, az oktatási és tudományügyi miniszter helyettese, aki ezekkel a szavakkal hivatalosan megnyitotta az öt napon keresztül tartó rendezvénysorozatot. A megnyitó ünnepségen felszólalt még Radomir Dabetić, az újvidéki oktatási tanács tagja és dr. Bojan Gajić, az Újvidéki Vásár ügyvezető igazgatója is.

A szalon keretében immár hagyományosan megrendezésre kerülő Laza Kostić-napokon ezúttal is a legjelentősebb kortárs írókkal találkozhat a közönség, és átadják a jeles szerb költőről elnevezett díjat, amelyet a két vásár között kiadott legjobb könyv szerzőjének ítélnek oda. A 19. alkalommal átadásra került díj nyertese Dragan Jovanović Danilov regénye, a Talasi Beogradskog mora, amely a belgrádi Vulkani kiadóház gondozásában jelent meg. Laza Kostić-díjat kap még a belgrádi Hivatalos Lap gondozásában megjelent Slobodan Žunić Prirok i Suštastvo című négy kötetes, a szerb filozófia története, az újvidéki Prometej kiadóház, valamint a čačaki Pčelica kiadó.

A vásár látogatói érdekes kísérőrendezvényeken vehetnek részt, mint például a BookILL FEST-en, azaz a könyvillusztrációval foglalkozó kiállításon, az 5. Európai Facebook Költészeti Fesztiválon és a könyvtárak és könyvtárosok napjain. Az oktatási vásáron az egyetemek, a főiskolák, a középiskolák, az akadémiák mutatkoznak be. A művészeti kiállításon pedig képzőművészek mutatkoznak be, valamint március 3-án kiosztják a képzőművészeti Sava Šumanović-díjat. A látogatók 20–70 százalékos kedvezmény mellett vásárolhatnak könyveket. A vásár keddel bezárólag mindennap 10–19 óra között tart nyitva, a belépés ingyenes.