2024. augusztus 1., csütörtök

Rendkívül olvasmányos könyv

Nőnapi Találkozások a zombori Kaszinóban

Mihályi ebben a kötetben 24 mínusz 1 fejezetet beszél el egy város vagy éppen önnön maga történetéből. Amennyiben a szemfüles olvasó most fölkapná a fejét, és nyomban James Joyce 24 órára osztott emlékművére, az Ulyssesre gondolna, szerzőnk kikérné magának, parlagi elbeszélőként nem világremeket másolt. Csupán számmisztika. Csakhogy szerzőnk, aki mintha egyszerre szeretné neve mellett a szent és a hitehagyott jelzőket is látni, a 24-es osztatú el-, félre- és mellébszélésében nem a nap 24 óráját állitja narrációjának szerkezeti alapjául, a történet – lényegében egyetlen történet se létezik, csupán a történetek elbeszélése – megtörténhetett 24 perc, 24 év vagy 240 év alatt, de a 24 óra nem szerzőnk narratív gabaritja. A könyv egy életrajz fejezeteként is olvasható, amelynek eseményei az elbeszélővel vagy másokkal estek meg, a Fény és a Hang közti feszes ív mentén. Vagy igen, vagy nem.”

A fönti szöveget a Mihályi Czobor Angyalok rozettája című könyvének borítólapján olvashattuk. Ennek a könyvnek a bemutatója volt a zombori Magyar Polgári Kaszinóban a Nőnapi Találkozásokon. Rendkívüli alkalommal, rendkívüli időben, rendkívüli kiállítással került sor a Berta Ferenc Zsebsznház 174. estjére, amire igen sokan voltak kíváncsiak és elégedetten távoztak, a hölgyeket meglepetésajándék várta, hiszen az ő napjuk volt ez...

A rendezvény házigazdája ezúttal dr. Silling István nyugalmazott egyetemi tanár volt, méltatást mondott Beszédes István kiadóvezető, József Attila-díjas költő, a könyvet illusztráló Szajkó István festőművész pedig a kép és szöveg összeffügéséről beszélt. A valóban szép számú közönség megtekinthette Szajkó István tárlatát. A bemutatott kötetből Győrfi Klára olvasott föl részletet.

Dr. Silling István házigazda köszöntötte Fekete J. Józsefet, a könyv szerzőjét, továbbá Beszédes István kiadóvezetőt és Szajkó István festőművészt, aki képeivel illusztrálta az említett könyvet. Rendkívül olvasmányosnak minősítette Mihályi Czobor, vagyis Fekete J. József legújabb könyvét, az Angyalok rozettáját. A csonoplyai születésű Szajkó István festőművész elégedetten szólt arról, hogy ő készítette el az Angyalok rozettája cimű könyv illusztrációit.

Mihályi Czobor, azaz Fekete J. József legújabb könyve, az Angyalok rozettája azt mutatja be, milyennek látja városát, Zombort, milyennek látja önmagát. A legújabb könyvében 24 órás sétát tesz a városban. Rideg Alajosként tesz körsétát a néhai Czoborszentmihályon, és van miről beszámolnia, mert Zombor valóban nagyon gazdag múlttal rendelkezik...