2024. augusztus 1., csütörtök

Rege a HÁZról

Vasagyi Mária könyvbemutatója Zomborban

A Magyar Polgári Kaszinóban mutatták be szerdán este Vasagyi Mária zombori írónő tavaly megjelent Fabella domi… avagy rege a HÁZról és körülötte egy s másról című regényét.

Sági Varga Kinga, a Forum Könyvkiadó és egyben a kötet szerkesztője méltatásában hangsúlyozta, hogy a Kiadó 2011-es regénypályázatán díjazott mű különös alkotás, ami identikusan ábrázolja a szerző stílusát és világképét. A regénybe foglalt tizenegy fejezetben elmondott történetek fiktív dokumentumokra, jegyzőkönyvekre, levelekre, telekkönyvekre épülnek, és külön élmény az írónő nyelvkezelése, amellyel a XIV. század elejétől szinte napjainkig vezeti az elbeszélést.

Ezen megállapítások szemléltetéséül Győrfi Klára előadóművész olvasott föl egy részletet a regényből.

Vasagyi Mária elmondta, hogy a műben megjelenő középkori magyar nyelv nem autentikus, hanem illeszkedő, amit zenei példával magyarázott, elmondván, hogy ma is játszanak középkori muzsikát, noha voltaképpen nincsen kellő ismeretünk arról, miként hangzottak azok a dallamok akkoriban, nem ismerjük a tempóját, a dinamikáját, a ritmusát, az énekstílusát, gyakran a szöveget se egészében. Viszont amikor ezt a régi muzsikát a kor autentikus hangszerein szólaltatják meg, teljesen más élményt nyújt, mint amikor modern hangszereken játsszák, közelebb kerül a zeneszerzőhöz és a közönséghez egyaránt. Ehhez a módszerhez hasonló eljárás nyomán alkotta meg a regény „illeszkedő” nyelvét, amivel a kor szellemiségét és gondolkodásmódját igyekezett megjeleníteni, mondta az írónő.

A szerző hangsúlyozta, hogy a zene nem csupán vezérmotívuma a művének, hanem ihletője is, ugyanis folyamatosan zenét hallgat és egyes zenedarabok történeteket hívtak elő belőle. Ennek igazolására részletes alapossággal végigvezette a hallgatóságot a (zombori) regény történetén.