2024. augusztus 1., csütörtök

Amiről beszélni kell

Szerdán este, a Magyar Ház földszinti tanácstermében dr. Hódi Sándor mutatta be Mint oldott kéve című kötetét, amelynek szerkesztője  dr. Hódi Éva. Mint azt hallottuk, e könyv tematikája szorosan kapcsolódik az MNT népesedési tervéhez.
A Magyar Nemzeti Tanács 2013 őszén hetedik stratégiai dokumentumaként fogadta el az MNT Népesedési Akcióterv 2013–2017 időszakra szóló dokumentumot. Az akcióterv célja, hogy a legkülönbözőbb intézkedésekkel, több irányból, egyebek között egyházi, civil, életvédő programokkal, médián keresztül próbáljon hatni, változtasson a jelenlegi negatív népszaporulaton, és erősítse a nagycsalád társadalmi megbecsültségét. A www.csalad.rs honlapon erről az akcióról is értesülhetnek az érdeklődők.  
Dr. Hódi Sándor szerint összetett problémával találkozunk:
– Széllel szemben történik ez a terv, mert Európa-szerte nagyok a problémák demográfiai téren. Elsősorban a természetes szaporulat hagyott alább, de ezenkívül más tényezők is rontják a helyzetet. Nagy méreteket öltött az asszimiláció, és még nagyobb lesz a kivándorlás. Olyan életkorú személyek, családok hagyják el e térséget, akik/amelyek a társadalmi reprodukcióban érintettek. Ez nagyon fájdalmasan érint bennünket. Könyvünk összefoglalása az egész problémahalmaznak, amely sajnos odavezetett, hogy erről beszélni kell – mondta a szerző.     
A könyv a Széchenyi Stratégiakutató Társaság és a Magyar Nemzeti Tanács közös kiadványaként jelent meg a Stratégiai Füzetek 9. köteteként. Előszavából azt is megtudhatjuk, hogy célja egyebek között a demográfiai problémák közéleti viták középpontjába való helyezése. Felismerni, hogy „egy nemzet hanyatlása nem a születésszám csökkenésével kezdődik, hanem egy sokkal általánosabb társadalmi válság jele”.
„A szerző sokévi munkásságának mintegy összegzéseként megpróbál rámutatni arra, hogy a magyarság demográfiai zsugorodása, az elöregedés, az apró falvak elnéptelenedése, a katasztrofális népegészségügyi helyzet, az elvándorlás, a sokféle lelki sérülés, az alkoholizmus, az öngyilkosság mind szoros összefüggésben állnak a kollektív lelkülettel, a nemzeti tudat sérülésével, folyamatos leépülésével, amellyel nincs nagyon erőnk szembenézni. Ebben a szellemben jelen kötetünk a demográfiai problémák társadalmi és lélektani hátterét kívánja fölvázolni” – olvasható ugyancsak a kötet előszavában.