2024. augusztus 1., csütörtök

„A vers nem holt anyag”

Költők találkozása zajlott a Szabadkai Városi Könyvtárban

A költészeti esten Ágoston Pribilla Valéria, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, akárcsak az est vendégeit is, Csík Mónika és Szögi Csaba költőt, írót, valamint Beszédes Istvánt a zEtna folyóirat és kiadó szerkesztőjét, aki maga is írói tevékenységet folytat.

Az irodalmi est tulajdonképpen a költők találkozása volt, amikor a beszélgetést nem moderátor vezette, hanem a vendégek egymást kérdezték. Ennél fogva rendhagyó találkozón vehettek részt az érdeklődők, amelyen egyebek között szó esett Csík Mónika Hattyúnyakú és Beszédes István Magritte-sziget című kötetéről, valamint Szögi Csaba Utolsó éjszaka Velencében és az előkészületben levő Rakjatok be a gumiszobába című könyvéről. A szerzők egyebek között azokat a képzőművészeket is kiemelték, akik köteteiket illusztrálták, például Torok Melindát, Mucsi Attilát és Lázár Tibort. Beszédes István bevezetőként ismertette, hogy az idei könyvhéten Szögi Csaba verseskönyve, Balázs Attila elbeszéléskötete, Mihályi Czobor, alias Fekete J. József különleges prózakönyve, valamint Sinkovits Péter regénye szerepel majd a listájukon.

A költők beszélgetésük folyamán több témát érintettek. Fejtegették, hogy kinek milyen az ideális olvasó, de szóltak a versek továbbgondolásáról, és a visszajelzések fontosságáról is. Ezek összefonódásáról beszélt Csík Mónika is:

– Egyesek úgy olvassák a verseimet, hogy utána valamit hozzáadnak. Saját adottságaikhoz mérten továbbdolgozzák, például megzenésítik, vagy akár performance formájában adják elő. Mindig öröm, ha a versem valakit megihlet: ír róla, vagy alapul használja saját szellemi produktumához. Jó az, ha nyersanyagként tekintenek a versre. Számomra érdeklődő és nyitott az ideális olvasó – fejtette ki Csík Mónika, majd ehhez Szögi Csaba is csatlakozott.

– Szerintem fontos megállapítás, hogy a vers nyersanyag, holott papírra száműzték. Számomra a vers nem olvasva a legizgalmasabb, sokkal inkább meghallgatva, előadva, megzenésítve. Az alapvető funkciójától megfosztják, ha csak papíron olvasható, a vers ugyanis nem holt anyag – állapította meg.

Beszédes István azt is megosztotta az érdeklődőkkel, hogy számára mit jelent az irodalmi művek olvasása:

– Nekem olyan mint a fürdőzés. Ha készülök valamit írni, de nem jönnek a szavak vagy eltelek a hétköznapok és a sajtó nyelvével, előveszek egy kedves szöveget, ami kisöpöri mindezt. Mint egyfajta megtisztulás, ilyenkor a mindennapok, a nyomorúságaival együtt, a háttérbe szorulnak – mondta.

Az irodalmi est kuriózumot is tartogatott, Csík Mónika felolvasta friss, teljesen új versét, első ízben közönség előtt, Szögi Csaba pedig egy részletet osztott meg a közönséggel az előkészületben lévő Rakjatok be a gumiszobába című kötetéből.