2024. július 31., szerda

Hogy kevesebb hazugság és több igazság legyen

Mario Vargas Llosa látogatása Újvidéken

A perui Nobel-díjas író hétfő este az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban átvette a ProseFest nemzetközi prózafesztivál szervezőinek a Milovan Vidaković-díját. Az ünnepelt írót dr. Dalibor Soldatić, a spanyol nyelvű irodalom legnagyobb szerbiai szakértője köszöntötte, majd átnyújtotta a díjat. A rendezvény fő szervezője a belgrádi Laguna Könykiadó Intézet, amely eddig az író 12 művét adta ki, a társzervezők az Újvidéki Művelődési Központ, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a Szerb Nemzeti Színház. Mario Vargas Llosa perui író, esszéista, újságíró, irodalomkritikus, akadémikus, 1996 óta a Spanyol Királyi Akadémia tagja. 2010-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat. Az indoklás szerint a hatalmi berendezkedés feltérképezéséért és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért kapta az elismerést az akkor 74 éves író.
– Az írás az én hivatásom, amelyet elégedettséggel végzek. Amikor még egészen fiatal voltam, szinte elképzelhetetlen volt, hogy valaki Peruban írásból meg tudjon élni. Az irodalomtudomány mellett ezért jogot is tanultam, noha az előbbi mindig jobban vonzott. Az íráskor mindig a személyes tapasztalataimból indulok ki. Azt nem állítom, hogy minden írásom önéletrajzi jellegű, hanem hogy az érzékeléseim, olvasmányaim és a megszerezett tudásom alapján írok. Életem talán legfontosabb pillanat volt, amikor megtanultam olvasni. Akkor ötéves voltam, ez az élmény örökre átalakított, és az olvasás kalandja a mai napig tart – mondta Llosa.
Az író beszélt arról, hogy a hatvanas években a latin-amerikai irodalom mágikus realizmusa mekkora fordulatot hozott, akkoriban fel sem fogta a jelentőségét. Tulajdonképpen az európai tartózkodásom alatt lettem híres – vallotta a dél-amerikai Nobel-díjas.
– Nem hiszem, hogy az irodalom puszta szórakozás lenne, hiszen saját világosan megfogalmazott szerepe van a társadalomban. Egy jó könyv megváltoztathatja és megjavíthatja a dolgokat, így igazi kontraszt alakul ki a világban. A művészet arra kötelezi az írót, hogy méltóságteljesen írjon, ugyanakkor a közéleti szereplése is jelentős és szükséges. Amikor az ember ír, akkor kiemeli az értékeket, és ezzel hozzájárul ahhoz, hogy kevesebb hazugság és több igazság legyen. Az irodalom nemcsak az elégedettség forrása, hanem a modern, szabad és demokratikus társadalomnak, és ezért ne engedjék meg, hogy manipulálják önöket és más hatalma irányítsa önöket. Ápolják a kritikus gondolkodást és építsenek szebb jövőt, tegyék mindezt az irodalom segítségével – fejtette ki gondolatait a perui író.
Llosa elárulta, hogy jelenleg az Ötszög című könyvén dolgozik, amely tulajdonképpen Peru fővárosának, Limának egy negyede, amely egy időben nagyon fontos központja volt a politikai és társadalmi életnek. A címadás mindig nagyon fontos számomra, hiszen az egy jelkép és a műben levő történetek szintézise, mondta a zsúfolásig megtelt színházteremben az író, majd hozzátette, hogy nagyon örül annak, hogy ennyi fiatal jelent meg az irodalmi esten.