2024. július 31., szerda

Műfordítótábor és Szenteleky-nap

Az újvidéki Híd Kör Egyesület, a Szenteleky Kornél Művelődési Egyesület és a Tiszatáj folyóirat első alkalommal rendezi meg a Szenteleky–Leskovac Műfordítótábort a Topolya melletti Pannónia településen.

Szivácon, Szenteleky Kornél és Mladen Leskovac szülőfalujában több mint két évtizede minden évben összegyűlnek a vajdasági és dél-magyarországi magyar és szerb írók, költők, irodalmárok, hogy a többi között a két irodalmár munkásságára, a magyar–szerb kultúrkapcsolatok erősítésére tett erőfeszítéseikre emlékezzenek. A találkozó hagyományából kiindulva döntöttek úgy, hogy ezt a napot egy háromnapos műfordítótáborral tesszük tartalmasabbá, ezzel is tiszteletünket téve a két nagy író emléke előtt.

A tábor a helyi Biser Szállodában kerül megrendezésre 2015. augusztus 18-a és 20-a között. A résztvevők a Híd Kör és a Tiszatáj folyóirat fiatal műfordítói, valamint a belgrádi Magyar Tanszék egyetemi hallgatói lesznek. Első nap kerül sor a táboralapító kerekasztalra. Ezt követően Rajsli Emese műfordító tart workshopot Félrefordítások munkacímmel, majd Rácz Krisztina avatja be a résztvevőket a külföldi ösztöndíjakra való pályázás mikéntjébe. Augusztus 19-én Marko Čudić műfordító a fordítói problémákról, a kiadói politikáról tart vitaindító előadást, majd délután Glavinić Vékás Éva Vickó Árpádot faggatja műfordítói pályafutásáról és tapasztalatairól. Ezt követően kerekasztal-beszélgetés következik a fordítás nehézségeiről Orovec Krisztina vezetésével, Vladimir Kopicl és Laslo Blašković vendégszereplésével.

Az esti órákban a Tiszatáj munkatársai, Annus Gábor szerkesztő és Orcsik Roland szerkesztő-műfordító, valamint a folyóirat munkatársai lépnek fel. Augusztus 20-án a tábor a Szenteleky Emléknappal zárul Szivácon.

A műfordítótábort a Nemzeti Kulturális Alap, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, a Tiszatáj Alapítvány, Szeged Város, Kula Község és a Sziváci Helyi Közösség támogatja.