2024. július 31., szerda

A valóság és a mesevilág között

A zombori Találkozásokról
Csík Mónika, Sándor Zoltán és Kanyó Janovics Erika (Pandek Iván felvétele)

Csík Mónika, Sándor Zoltán és Kanyó Janovics Erika (Pandek Iván felvétele)

Három Herceg János Irodalmi Díjas szerző ült a Berta Ferenc Zsebszínház asztalánál Kanyó Janovics Erika díszlettervező, könyvillusztrátor mellett az októberi Találkozásokon: Csík Mónika, Sándor Zoltán és Fekete J. József. Könyvekről, irodalomról társalogva mintegy szivárványszerű áttűnést teremtettek az emberi lét sötét, drámai pillanatai és a mesevilág tarka világképe között.

Kanyó Janovics Erika selyemfestményeinek kiállítását, amelyen művészi kialakítású használati tárgyak és hagyományos értelemben vett képzőművészeti alkotások is szerepeltek, Csík Mónika a következőkkel nyitotta meg:

– Egyfajta ajándékot kapott ma este mindenki, aki szétnézett az előcsarnokban, biztos vagyok benne, hogy mindenki egy kis darabka mesét, álmot, fantáziából gyúrt apróságot talált a kiállított tárgyak között.

A zombori származású alkotó selyemre álmodott világáról a kiállítást megnyitó írónő egy lírai esszéjét olvasta föl, ami voltaképpen a selyemfestmények budapesti kiállításán hangzott el először. Janovics Erika elmondta, hogy színházban dolgozik, legtöbbet a gyermekszínházban, ami számára kettős hozadékkal bír: egyfelől számos képzőművészeti technikát kipróbálhatott, másfelől pedig közel jutott a gyermekek szellemiségéhez, ízléséhez, fantáziavilágához. Ennek köszönhetően jött létre a Pópopó és Totyka kötet, amelynek meséit Mónika írta, illusztrációit Erika készítette. Kettőjük párbeszédéből megtudhatta a közönség, hogy voltaképpen társszerzőkként dolgoztak, a rajzoló folyamatosan megmutatta a szerzőnek a megszületett illusztrációit, és megtörtént, hogy az író alakította mesefiguráját az illusztrációhoz, és közösen is mutatták be számos helyszínen a könyvet a gyerekeknek. Csík Mónika ízelítőül egy részletet is fölolvasott az Életjel Könyvek kiadásában megjelent mesekönyvből, majd a műsorvezető kérdésére szólt a kortárs magyar meseirodalom jelenlegi helyzetéről.

Az est sötétebb tónusát Sándor Zoltán fölolvasásai adták. Noha a Föltámad a szél kötet sokkal vidámabb, egyben humoros novellákat tartalmaz, mint a kemény tragédiákat sorjázó, Térdről a világ című gyűjtemény, mindkettőből komorabb részletet választott, és ezzel megteremtette a mesevilággal szembeni pólust. Beszélt arról, hogy a két kötet miként állt össze, hogy egységesek legyenek, de különbözzenek egymástól, hogy a beléjük foglalt elbeszélések párbeszédben legyenek egymással. Kérdésre válaszolva regénytervéről is beszámolt, illetve elmondta, hogy fantáziáját csak a szövegek megfogalmazása során használja, hősei, akár legyenek több figurából összegyúrva, nem kitaláltak, miként történetei se azok, mindegyiknek van bizonyos valóságalapja, amit hallott, vagy maga tapasztalt, vagyis folyton a körötte lévő valós világról ír.

Fekete J. József a műsor zárszava után bejelentette, hogy jövő kedden, november harmadikán a Paskó atya konyhája – Bácska íze című könyvét mutatják be a Magyar Polgári Kaszinóban, illetve, hogy a Zsebszínház novemberben betölti fönnállásának 14. esztendejét, ennek kapcsán a hónap utolsó keddjén ünnepi rendezvényt tartanak.

Végezetül a Zsebszínház Kisegyüttese egy ráadás dalt ajándékozott Csík Mónikának.