2024. augusztus 18., vasárnap

Majdnem valóság

Egy megrendítő történet, sok életrajzi elemmel – Iszka utazása a palicsi filmfesztiválon

Egy 12 éves kislány él gyakorlatilag az utcán egy romániai bányászvárosban. Vasat próbál eladni, s a kevéske pénzt a szüleinek adja, akik azt pálinkára költik, s ha netán nem elég az aznapi kereset, az édesanya elveri a lányát. Iszka végül elszökik otthonról, előbb egy rideg árvaházba, majd emberkereskedők karmaiba kerül, akik egy kikötőben eladják. Az Iszka utazása című megrendítő magyar filmet a palicsi 15. Európai Filmek Fesztiválján láthattuk.

Még megrendítőbb, amikor Csere Ágnestől, az egyik szereplőtől és a film producerétől meghalljuk, hogy a környezet, a sáros, sötét bányászváros képe bizony hiteles, az utcagyerekeket alakító gyerekek pedig a saját életükkel sokban megegyező szerepet játszanak.

– Volt egy forgatókönyv, de sokat változtatott rajta Mária, az Iszkát alakító Varga Mária valódi élete. Van, amit eljátszik, s néha csak követtük őt a kamerával, miközben a valós életét élte – magyarázza Ágnes, aki azt is elmeséli, hogy az utcán találtak erre a romániai kislányra valóban olyan körülmények között, ahogyan a film első képkockáiban látjuk, megszólították, kiderült, hogy kicsit ért magyarul, elkísérték haza, meglátták, milyen borzalmas körülmények között él, s ettől kedve Bollók Csabát, a film forgatókönyvíróját és rendezőjét nem hagyták nyugodni a látottak – Eljártunk hozzájuk, így alakult ki a film. A forgatás után nem akartuk elengedni Mária és a filmben megismert húga, Rózsika kezét, örökbe akartuk fogadni őket. Fél év próbaidőt kaptunk. A lányok eddig éltek nálunk Budapesten, írni, olvasni, énekelni tanultak, úszni, karatézni, néptáncolni jártak. Két magántanár foglalkozott velük, hogy valamennyire behozzák a többéves lemaradást. Mária azonban akkor már szerelmes volt egy fiúba, és fél év után fájó szívvel vissza kellett vinnünk őket Romániába. Szerencsére jól választott, a fiú is szereti őt. Mária most 16 éves, a vőlegényével vettek egy kis házat, mindketten dolgoznak, biztosan nem fogja követni szülei példáját. Rózsikával kicsit nehezebb dolgunk volt, mert fél év alatt semmit sem tanult meg, folyton az utcán akart lenni, ezért ő járt a boltba és kutyát sétáltatni. Végül ő is haza akart menni az anyjához, bármennyire is rosszul bánik vele. Próbálunk olyan munkát keresni neki, amit analfabétaként is el tud végezni. A nagyon rossz körülményekből tehát egy alsó középosztálybeli életbe kerültek.

Ágnes elmondta, féltek a romániai forgatástól, de nagyon jól fogadták őket, zseniális román színészekkel játszottak együtt, jól boldogultak a gyerekekkel is, akik azt sem tudják, mi a mozi, nincs televíziójuk.

– Kíváncsiak voltunk rá, mennyit értenek abból, hogy éppen filmforgatás zajlik. Mária ezt mondta: Csaba mondja, Mária csinálja – halljuk Ágnestől – A szakmai alázatnak ezzel a kristálytiszta formájával ritkán találkoztam. Mindent megtettek, amit kértünk tőlük. Azt is, hogy Iszkát megverjék. A jelenet előtt leültünk beszélgetni Máriával, elmagyaráztuk, hogy ez a fájdalmas jelenet azért kell, hogy a nézők még jobban megismerhessék az életét. Mária erre csak annyit mondott: Jó, semmi gond. De az anyát játszó nevelőnő alig tudott a közelébe férkőzni, Mária annyira ösztönösen védte magát. Az élet már megtanította őt védekezni. Amikor pedig az anya a forgatókönyv szerint rákiabál, hogy hol a pénz, ez az erős kislány valódi zokogásba kezdett.