2024. augusztus 2., péntek

Fair play a szavalóversenyen

Nyolcadik alkalommal rendezte meg az elmúlt szombaton a zombori Magyar Polgári Kaszinó a nyugat-bácskai szintű szavalóversenyét. Ezen az immár hagyományossá váló, két év múlva jubiláló rendezvényen Zombor, Kupuszina – Bácskertes, Szilágyi, Gombos, Doroszló, Bezdán, Telecska – Bácsgyulafalva, Nemesmilitics általános iskoláiból, Csonoplya és Kúla anyanyelvápoló csoportjaiból, valamint négy zombori középiskolából érkeznek versmondók. Minden évben adott témában választhatnak verset a felkészítő pedagógusok, a produkciókat pedig állandó és változó tagokból álló zsűri bírálja el.

– Az idén a száz éve született Weöres Sándor költészetéből választhattak a szavalók. Valamennyivel kevesebben léptek a zsűri elé, mint amennyire számítottunk, de így is a négy kategóriában harmincöten mérettették meg felkészültségüket, tehetségüket – foglalta össze Szabó István szervező, aki kezdettől fogva gondját viseli a versenynek.

Az elhangzott szavalatokat a Kalmár Zsuzsa színésznő, Hajnal Jenő mgr., a VMMI igazgatója (elnök) és Fekete J. József, az MMA rendes tagjából álló bírálóbizottság véleményezte. A zsűri döntése szerint az első csoportban (3–4. osztály) Szakács Emese, a nemesmiliticsi iskola tanulója lett első helyezett, második Orsovai Hedvig Zomborból, harmadik pedig Czene Adrián Bácsgyulafalváról. A bácskertesi versenyzők lekésték a föllépést, őket már csak a díjak kiosztását követően hallgathatta meg a zsűri, és különdíjjal jutalmazta Kratofil Zsókát, aki a jutalmazottak szintjén teljesített.

A második csoportban (5–6. osztály) első Tari Eleonóra (Szilágyi), második Rekettye Emília, harmadik Csernai Panna, mindketten bácskertesiek. A 7–8. osztályosok mezőnyében Toldi Valentina (Szilágyi) lett az első helyezett, második a bezdáni Kővágó Andzseló, harmadik pedig Krizsán Péter Konrád Szilágyiról. Ebben a csoportban történt, hogy a zombori Juhász Emma ugyanazt a verset mondta, amit röviddel előtte Toldi Valentina is szavalt, de egy helyen megakadt, mire Valentina a közönség soraiból kisegítette. Emma megköszönte riválisa súgását, majd folytatta a szavalatot. A zsűri ugyan nem tudott eltekinteni a szövegtudás alapvető kötelezettségétől, de mindkét lányt Fair Play Díjjal jutalmazta.

A középiskolások között Szitás Anita, az egészségügyi iskola másodikosa vitte el a pálmát, második lett ugyanezen iskola negyedikese, Robotka Sarolta, a két harmadik díj nyertese pedig Horvát Zsófia másodikos tanuló ugyanebből az iskolából és Antalovics Krisztián elsős gimnazista.