2024. augusztus 2., péntek

Program „Hleb Mađara” je uspešan

Vojvođanski poljoprivrednici sakupili više od 23 tone pšenice

Program „Hleb Mađara” je i ove godine izazvao veliko interesovanje vojvođanskih poljoprivrednika, pošto su predstavnici poljoprivrednih organizacija u utorak neprekidno dolazili na sakupljanje pšenice, a donacije pšenice su se sve više gomilale na kamionu ispred zgrade Udruženja poljoprivrednika Sente. Dobra volja videla se i iz pristigle količine, jer je prikupljeno 23,5 tone ovih žitarica, što je premašilo prošlogodišnju količinu od 22 tone. Kampanja ima za cilj da pomogne lokalnim organizacijama i institucijama.

Mikloš Nađ, predsednik Saveza agrarnih udruženja Vojvodine ("VASZ"), rekao je da vojvođanski poljoprivrednici aktivno učestvuju u ovom programu, što se ogleda i u sve većem broju donatora iz godine u godinu. Prošle godine donacije su pristigle iz 50 naselja, ali smatraju da će ove godine to premašiti. Broj poljoprivrednika koji doniraju se kreće od 400 do 500 svake godine. On je dodao da je pre velikog sakupljanja pšenice u Senti u kancelarije seoskih agronoma već stiglo skoro 16 tona žita, na osnovu čega se nadaju da će ukupna isporučena količina premašiti sve prethodne. Iz svakog džaka je izvađena je jedna manja količina, koja će biti odneta na veliko skupljanje pšenice u Mađarsku, čime se doprinosi brašnu od kojeg se pravi hleb Mađara.

Mikloš Nađ je podsetio da se prikupljeno žito melje lokalno, a brašno koje se dobije na ovaj način distribuira se vojvođanskim organizacijama i ustanovama koje se bave decom. Prema njegovim rečima, na ovaj način mogu da podrže 33 organizacije, prilagođavajući se njihovim potrebama.

Iz svakog džaka je izvađena jedna manja količina, koja će biti odneta na skupljanje u maticu (fotografija Arpada Gergelja)

Iz svakog džaka je izvađena jedna manja količina, koja će biti odneta na skupljanje u maticu (fotografija Arpada Gergelja)

Predsednik "VASZ"-a je naglasio da ukoliko neko želi da pomogne, a ne može da doprinese pšenicom, prihvata se i novčana donacija. Ovako prikupljena podrška od 1.000 dinara po licu biće iskorišćena za kupovinu brašna.

Događaju je prisustvovala i Vivien Horvat, šefica programa „Hleb Mađara”, koja je podsetila da je ova akcija započeta pre 14 godina kao akcija pečenja hleba u malih regija, koja je vezana za 20. avgust, državni praznik Mađarske. Već prvim povodom prikupljena je značajna količina žita, pa su tako proizvedeno brašno odlučili da ponude onima kojima je potrebno. Ova inicijativa je rasla tokom godina i proširila se na ceo Karpatski basen. Ona je naglasila da ne očekuju ogromne donacije od poljoprivrednika, jer je i jedan džak žita značajna pomoć. Mnogi manjih količina se skupi i svake godine mogu da samelju više od hiljadu tona pšenice u brašno.

Što se tiče saradnje sa "VASZ"-om, ona je rekla da oni učestvuju u ovoj akciji skoro od početka, ali je istakla da je suština sakupljanja da se pšenica koristi lokalno. Ona je napomenula da se i mađarske zajednice koje žive u dijaspori sa sve većim entuzijazmom uključuju u ovaj program. Iako se sakupljanje pšenice odvija samo u karpatskom basenu, oni doprinose ovome sa zasebnim donacijama, a u znak zahvalnosti iz matice se časte po paketom brašna i delikatesima tipičnim za Mađarsku, uključujući crvenu papriku i rakiju. Dakle, program nije značajan samo sa stanovišta donacija, već i jača osećaj pripadnosti, veli Vivien Horvat.

Hajnalka Buranj, gradonačelnica opštine Senta, takođe je posetila skupljanje pšenice i izjavila da program „Hleb Mađara” simbolično obuhvata, jača i duhovno ujedinjuje rascepkani mađarski narod. Ona je rekla da svako zrno pšenice simbolizuje zajedništvo, pa će hleb biti ne samo fizička već i duhovna hrana. Ona se zahvalila poljoprivrednicima i organizatorima što svake godine sa takvim entuzijazmom i posvećenošću organizuju i učestvuju u ovom sakupljanju pšenice.

U Sentu su ovom prilikom došli i državni sekretar za poljoprivredu Atila Juhas, kao i zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Zoltan Tot, koji nisu došli praznih ruku, već su sa svojom donacijom i oni doprineli ovoj dobrotvornoj akciji.

Prema rečima gradonačelnice Hajnalke Buranj, ova akcija jača i duhovno ujedinjuje Mađare (fotografija Arpada Gergelja)

Prema rečima gradonačelnice Hajnalke Buranj, ova akcija jača i duhovno ujedinjuje Mađare (fotografija Arpada Gergelja)

Nyitókép: Poljoprivrednici su na ovogodišnju dobrotvornu akciju doneli 23,5 tona pšenice (fotografija Arpada Gergelja)