2024. augusztus 2., péntek

Jubileumot ül a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Csütörtökön nyílik és vasárnap zárul az immár huszadik alkalommal szervezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a magyar fővárosban. A Millenáris csarnokaiban hét teremben és két szabadtéri színpadon mintegy 300 program, megközelítőleg 50 000 féle könyv, közöttük 300–350 újdonság, több mint 500 magyarországi, határon túli magyar és külföldi kiállító várja a közönséget.

A szervezők, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) azt ígéri: az átlagosnál jóval nagyobb standdal, gazdag könyvanyaggal és színvonalas programokkal mutatkozik be az idei fesztivál díszvendége, Olaszország mellett Franciaország, Románia, Izrael, Kína, Spanyolország és Szaúd-Arábia. Mellettük ugyancsak reprezentatívnak ígérkezik a jövő évi díszvendég, Törökország kiállítóhelye. Mindemellett a magyar könyvpiacot sújtó recesszió ellenére sem csökkent a magyar kiállítók száma: akárcsak tavaly, most is közel 1600 négyzetméternyi alapterületű standokon csodálhatjuk meg a magyar kiadványokat. A látogatók azonban nemcsak lapozgathatnak és vásárolhatnak: ugyan egy könyvfesztiválon a könyvek bemutatása áll a középpontban, de a könyvbemutatók, felolvasások, pódiumbeszélgetések mellett a társművészetek programjai is színesítik, teszik valóban fesztivál-hangulatúvá a vásárt. Lesznek koncertek, lemezbemutatók, sőt filmvetítés is.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idén tizenharmadik alkalommal ad teret az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit bemutató, nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának, amelyet az unió 27 országa közös elhatározásból, együttes vállalkozásként szervez. Különös jelentőséggel bír számunkra idén ez a rendezvény, hiszen Magyarországot a vajdasági Bencsik Orsolya képviseli az elsőkönyvesek fesztiválján. A rendezvény keretében minden évben 18–20 tehetséges pályakezdő európai prózaírót lát vendégül az MKKE az EU Budapesten akkreditált nagykövetségeivel és kulturális intézeteivel együttműködve. Eddig közel 180 fiatal író mutatkozhatott be Budapesten, nemzetközi fórumon egymásnak és az olvasóközönségnek, s közülük igen sokan mára országuk irodalmának meghatározó szereplőivé váltak.

A Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendég országa az idén Olaszország lesz. Az eset érdekessége, hogy egy korábban már díszvendégként bemutatkozott ország kapta ismételten a meghívást, hogy kultúráját, könyvkiadását és kortárs irodalmát bemutassa Budapesten. A szokatlan gesztus oka, hogy Magyarország idén nagyszabású kulturális évadot rendezhet Itáliában, s e vendégszeretet viszonzása az idei kiemelt olasz szereplés.

Hagyomány, hogy a Könyvfesztiválnak a díszvendég ország mellett díszvendég írója is van: idén a francia Michel Houellebecq veszi át Budapest főpolgármesterétől, Tarlós Istvántól a Budapest Nagydíjat.

A könyvfesztiválon az olasz díszvendégek mellett 25 országból érkeznek íróvendégek. A magyar kiadók idén is kitettek magukért, szinte minden külföldi írót új vagy új kiadású magyar kötet várja.

A rendezvényt ma délután nyitja meg Halász János kulturális államtitkár Áder János köztársasági elnök köszöntő levelének felolvasását követően.