2024. augusztus 2., péntek

Felolvasásért burekot

Újranyomták T. Kiss Tamás A tükörtestvér című regényét

T. Kiss Tamásnak, a Híd Kör tagjának A tükörtestvér című kézirata lett a Forum Könyvkiadó 2011. évi regénypályázatának első helyezettje, lekörözve ezzel nagynevű íróink, Vasagyi Mária és Aaron Blumm pályamunkáját. A húszas évei közepén járó szerző nemcsak szakmai, hanem olvasói elismerésben is részesült: a regényét olyan gyorsan szétkapkodták, hogy a kiadó a Könyvhétre való tekintettel kénytelen volt újranyomni. A kötet decemberben jelent meg kis, de vajdasági magyar berkekben megszokott 300-as példányszámban, s nemrég újabb 100 darabot dobtak piacra belőle. A legjobban a szerző szülővárosában és a regény egyik fontos helyszínén, Magyarkanizsán fogyott, ahol rendhagyó könyvbemutatót is tartottak.

– Olyan sokan eljöttek, hogy alig fértek el a könyvtár dísztermében. Voltak, akik már csak a könyvespolcok között találtak állóhelyet, és még a csigalépcsőn is ültek. Körbe nagy falitükröket állítgattunk, amitől a tér megnőtt, és a közönség is még nagyobbnak hatott – mesélte T. Kiss Tamás, aki legutóbb Budapesten és Zentán vendégeskedett a kötetével, de mint mondta, Ada, Topolya, Nagykikinda és Szabadka is a turné állomásai között van. – Sőt szeptemberre tervezünk egy, a könyv másik színhelyéből adódóan szintén kihagyhatatlan szegedi közönségtalálkozót is, amit stílszerűen a Tisza-parton szeretnénk megrendezni, akusztikus zenével, jelképes időkapszula-készítéssel és egyebekkel.

Az időkapszula említésének dacára nem sci-firől van szó, inkább olyasfajta irodalomról, ami egyaránt számot tart a legszélesebb olvasóközönség és a kifent kardú kritikusok érdeklődésére. Egy kollégista piálós-hányós-füvezős mindennapjait követhetjük nyomon, mindez magával ragadó természetességgel és olyan, a kétféle környezet hatásait magában foglaló nyelvvel van körítve, amely sűríti a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején születettek élményanyagát. Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó igazgatója szerint ez a titka a népszerűségének: generációs regényként működik, képes megszólítani a mostani huszonéveseket.

– Rengeteg visszajelzés érkezett, és azt kell mondanom, hogy mind elismerő volt. A véleményezők között akadtak egykori tanár kollégák, azok diákjai, szomszédok, ismerősök és különböző emberek az utcáról, a Mojóból, voltak olyanok, akikkel irodalmi esteken találkoztam, és még sorolhatnám. Az egyik legmaradandóbb kritikát azonban édesanyám tolmácsolta, akinek egy anyuka újságolta, hogy a lánya annyira odavan A tükörtestvérért, hogy a következő születésnapjára már könyvet kért ajándékba, holott ez előtte egyáltalán nem volt rá jellemző. Ezt nagyon jó volt hallani, mert elsőszámú célom az írással valóban az, hogy megkedveltessem az irodalmat és a könyveket a fiatalokkal ezekben az időkben, amikor sokan már csak SMS-eket és kommenteket olvasnak – részletezte T. Kiss Tamás, majd egy igencsak szokatlan történettel meggyőzött róla, hogy ebben a regényben bizony kevés a fikció. – Aki ellátogat a 7. fejezetben (Burekrácia) leírt pék valódi, hús-vér megfelelőjéhez, és felolvassa neki az odavágó részt, számíthat egy ingyen burekra. Erre már több alkalommal is volt precedens, azért mondom. Legelőször például a könyv bemutatójának hajnalán, de később is megesett, pedig senkivel sem volt megbeszélve. Mindenki önszántából ment a pékhez felolvasni.

Azt hiszem, ennél jobb reklámot nehezen lehetne kitalálni ennek a kötetnek. Mint T. Kiss Tamás elmondta, talán csupán annyit változtatna a regényen, hogy megmagyarázná a vajdasági kifejezéseket magyarországi olvasóinak, így téve azt felhasználóbarátabbá a számukra. A rajongók készülhetnek: az író jelenleg ötleteket gyűjt a második kötetéhez, amelyről egyelőre csak annyit lehet tudni, ismét megbolygatja majd az idő struktúráját, és mindenképp lesz benne tudományos-fantasztikus és krimi elem. Szereplő pedig Abdulhoz, a pékhez hasonlóan bárkiből lehet.