2024. augusztus 2., péntek

Európai távlatok

Érdekes bemutatót tartottak nemrégen az újvidéki Művészeti Akadémia multimediális központjában. Nekünk, „kívülállóknak” első olvasásra nem sokat mondott a meghívón feltüntetett InMusWB mozaikszó, annyit azonban megértettünk, hogy az akadémia kiadványairól van szó, amelyek egy európai támogatással létrejött tevékenység keretében láttak napvilágot. Érthető, hogy a széksorokban szinte kizárólag akadémisták, professzorok és az akadémiához közel álló szakemberek foglaltak helyet, de amint a tartalmas ismertető folyamán kiderült, a projekt megérdemli, hogy a művészet iránt érdeklődő nagyobb nyilvánosság is tudomást szerezzen róla.

Mit is jelent az InMusWB mozaikszó?

Egy szerteágazó nemzetközi vállalkozás angol címének betűneve. Eredetiben Introducing Interdisciplinarity in Music Studies in the Western Balkans, ami szabad fordításban annyit jelent, mint az interdiszciplináris elv alkalmazásának bevezetése a nyugat-balkáni zenei tanulmányokba. A projektet az európai perspektíva céljaival összhangban valósítják meg a Tempus programok negyedik szakaszának keretében. Magát a Tempust az Európai Unió hozta létre a tagállamok oktatási rendszerének reformja érdekében – célja a felsőoktatás modernizálása, valamint a különböző régiók kulturális értékeinek és tudományos eredményeinek kölcsönös megismerése. Magyarországon a Tempus Közalapítványt 1996-ban hozták létre, az egykori Jugoszlávia a 90-es évek kezdetén kapcsolódott a projekthez, de a háborús körülmények miatt kirekedt belőle. Szerbia mint önálló állam a későbbi években csatlakozott a Tempushoz.

Jelenleg is több síkon fut az alapítvány tevékenysége, köztük az InMusWB projekt is, amelynek koordinátora a belgrádi Zeneművészeti Egyetem, partnere pedig az újvidéki Művészeti Akadémia. Összesen 18 intézmény vesz részt benne Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Ausztriából, Csehországból, Litvániából, Hollandiából, Szlovéniából, Svédországból és az ENSZ 1244-es rezolúciója értelmében Koszovóból.

Dr. Ira Prodanov Krajišnik, a zenetudományi tanszak professzora, aki egyúttal a projekt újvidéki koordinátora, a május 15-én megtartott bemutatón a szerbiai zenei felsőoktatás európai szintű korszerűsítésének programjáról mondott bevezetőt. Ezután az egyes szerzők az újvidéki Művészeti Akadémia gondozásában megjelent kiadványaikat ismertették. Az etnomuzikológia tanszak munkájáról dr. Nice Fracile professzor beszélt, tájékoztatóját rokonszenves alkalmi műsorszámokkal kísérték a növendékek és a soraikból alakított tamburazenekar. Ez volt egyúttal a tanszak hallgatóinak közreműködésével készült CD bemutatója, amely A tradicionális zene varázsa címmel a multikulturális balkáni térség népzenei kincséből tartalmaz színes mozaikot. Ami a vajdasági hagyományokat illeti, megtalálhatók a lemezen a szerbek, a betelepült szláv etnikai közösségek, a magyarok (Piros alma csutája), a szlovákok, a románok, a bunyevácok, a romák és a svábok dalai és táncai.

A zenetudományi tanszak gondozásában dr. Ira Prodanov Krajišnik A huszadik század zenéje című tankönyvének bővített második kiadása jelent meg. A könyv betekintést nyújt az elmúlt száz esztendő zenei irányzataiba, taglalja az expresszionizmus, a neoklasszikus stílus, a második bécsi iskola, a 20. századi orosz klasszikusok, a dodekafónia, a szeriális zene, az aleatorika, az elektronikus zene, a minimalizmus, valamint a posztmodern zeneművészet legjelesebb képviselőinek életművét. Külön fejezetben foglalkozik a szerző Bartók Béla munkásságával. Még egy tanulmánygyűjtemény fűződik dr. Ira Prodanov Krajišnik nevéhez, amelyben munkatársaival, mr. Aleksandra Paladinnal, Boris Markovićtyal, Danijela Kličkovićtyal és MA Siniša Bokannal a zene helyéről értekezik a médiában. A nemegyszer bíráló hangú írások a sajtó, a szaklapok, a rádió, a televízió és az audiovizuális felvételek gyártóinak a zeneművészet értékeihez való viszonyulását elemzik. A zenetudományi tanszék az InMusWB projekt keretében kiadta továbbá Vesna Karin Nagykikinda környéki szerb lakodalmi énekek és szokások c. könyvét és Milan Milojković tanulmányát a szerb nyelven 1946 és 1975 között megjelent zenei írások nyelvi sajátosságairól. A bemutató vendégeként a szarajevói zeneakadémia tanára, Senad Karić a Tempus támogatásával 2013-ban megjelent, A szolfézs története és gyakorlata című könyvét ismertette.

Szó volt ezenkívül az akadémia alumni szervezetének megalapításáról, amelybe a volt diákok tömörülnek, hogy – szintén az EU célkitűzéseinek szellemében – figyelemmel kísérjék a szakma fejlődését, és támogassák utódaik tevékenységét. A szervezetnek eddig több mint száz tagja van, folyamatban van az adatbázis létrehozása és az újabb tagok felvétele. Várják tehát az egykori hallgatók, tanárok és munkatársak jelentkezését.