2024. augusztus 2., péntek

Egyszemélyes intézményként tevékenykedett

Dr. Vajda Gáborra emlékeztek halálának ötödik évfordulóján
Dr. Vajda Gábor 1945-2008

Dr. Vajda Gábor 1945-2008

Dr. Vajda Gábor irodalomtörténész halálának ötödik évfordulója alkalmából szülőhelyén, Bácsfeketehegyen emlékműsort tartottak a tiszteletére. Ezt megelőzően a bácsfeketehegyi temetőben az Aracs folyóirat szerkesztőségének képviselői helyezték el a megemlékezés virágait a lap egykori alapító felelős szerkesztőjének sírjára.

A könyvtárban megtartott emlékműsorban közreműködtek: Bata János, az Aracs főszerkesztője, ft. Utasi Jenő és Mihályi Katalin szerkesztőbizottsági tagok, valamint Hajvert Ákos, Farkas Beatrix és Farkas Hajnalka versmondók.

Mint Bata János főszerkesztő elmondta: Vajda Gábor őszinte, szókimondó ember volt, aki keményen rámutatott a problémák lényegére, nem tűrte a mellébeszélést, hazugságot. Bátran kiállt elvei mellett, egyszemélyes intézményként tevékenykedett a magyarság érdekében. Szívügye volt a magyar szellemiségű oktatás. Mindig volt hatékony megoldási javaslata is a problémákra. Mint a folyóirat főszerkesztője felvetette: jó lenne, ha Bácsfeketehegy vagy a tágabb közösség pályázatot és díjat alapítana Vajda emlékére.

Mint az esten elhangzott, a Podolszki József emlékbizottság igyekszik ápolni a település jelentős szülötteinek emlékét, és a Podolszki-emléknapon már két alkalommal megemlékeztek Vajda Gáborról is.

Mihályi Katalin arról szólt, hogy Vajda 1991-ben alapította meg a Szabad Líceumot Szabadkán, amelyen nemcsak számos irodalmár mutatkozott be a közönségnek, és volt dr. Vajda beszélgetőtársa, hanem olyan tematikus vitaestekre is sor került, amelyeken a magyarság legégetőbb kérdései is napirendre kerültek. Vajda Gábor hozta létre a szabadkai Kosztolányi Dezső Irodalmi Tábort is, ahol sok-sok fiatal életre szóló irodalmi útravalót kapott. 2001-ben a Kosztolányi tábor alatt született meg az Aracs folyóirat első lapszáma is. A folyóirat nevét Tari István ajánlotta, a lapot Utasi atya támogatásával tudták útjára indítani.