2024. augusztus 2., péntek
ÚJ KÖNYVEK

Jo Nesbø: A kísértet

Holtan találnak Oslóban egy drogos fiút. Gusto nemcsak díler, de fogyasztója is a norvég fővárost bódulatba kergető új kábítószernek, a violinnak, amely nevét onnan kapta, hogy a kábulat ideje alatt az alany hegedűszót hall.

Harry Hole, a rendőrség most már egykori nyomozója sok év után Bangkokból tér haza, és ezt az ügyet szeretné felderíteni, a gyilkossággal vádolt fiúhoz ugyanis személyes szálak kötik. A felderítést nem engedélyezik, mert az ügyet már lezárták, ennek ellenére Harry saját szakállára belevág.

A Hole-sorozat újabb kötete sem okoz csalódást az öntörvényű nyomozó rajongóinak.

CSEPREGI JÁNOS: AZ AMERIKAI FIÚ

Történetünk a nyolcvanas évek egyik kelet-magyarországi falujában játszódik, ahol Feri mindenki példaképe. Lázadó, megalkuvást nem ismerő, ő jelképezi az általános iskolások körében Amerikát. Egy napon azonban eltűnik, úgyhogy a főhősnek új világot kell magában felépítenie. Ebben az új világban pedig nem kisebb ellenséggel kell megküzdeni, mint a diszkó démonokkal, akik a Neoton, Hungária na és Juhász Előd képében támadnak. Még szerencse, hogy ott van Tóth Karcsi, a rocker, aki hősünket és barátját hajlandó kiképzésben részesíteni, hogy rockerként szembeszállhassanak ezekkel a démonokkal.

Csepregi János regénye szellemes, lendületes, ugyanakkor egyfajta retró regény. Elénk vetíti a nyolcvanas évek Magyarországát, a 3+2-vel, a szabadkai piaccal, a Zenebutikkal, az úttörőtáborokkal és minden hasonlóval együtt.

JOHN BOLAND: MAGYARORSZÁGRÓL SZERETETTEL

Patrick McCarry bukott tőzsdeügynök Magyarországra érkezik, ahol egy indianapolisi iparosnak, Chester Holtnak segít gyárat vásárolni. Az ügy azonban az első lépéstől zavaros. McCarry-re rátámadnak, majd kiderül, hogy a lepusztult vidéki gyárban, amit ügyfele megvásárolni készül, valójában fegyvert szándékoznak előállítani. A történetbe bekapcsolódik a titkosszolgálat és bizonyos titkos szervezetek is, sőt, hamar kiderül, hogy a magyar politikának is köze van az ügyhöz.

Boland regénye egy újabb azok sorában, amelyekből kiderül, nyugatról hogyan is látják térségünket és az itteni politikai viszonyokat.

RICHARD RHODES: AZ ATOMBOMBA TÖRTÉNETE

A történelem nagy felfedezései közül nem sok jutott el ilyen gyorsasággal a végső kibontakozásig, s olyan sem igen akad, amelyet ennyire félreértettek vagy félreismertek volna az emberek. Az atomenergia felszabadításával kapcsolatos első elméleti fejtegetéseket alig több mint huszonöt év választja el az első kísérleti atombomba, a Trinity vakító felvillanásától. Szilárd Leó, Teller Ede, Robert Oppenheimer, Niels Bohr, Lise Meitner, Enrico Fermi, Ernest O. Lawrence vagy Neumann János hirtelen a rivaldafényben találták magukat. Richard Rhodes pontosan, szakavatottan és nagy megelevenítő erővel tárja elénk az emberiség legfélelmetesebb felfedezésének történetét.