2024. augusztus 2., péntek

Szentkuthy-konferencia Budapesten

Bemutatják az amerikai kiadói terveket

Július 18-án lesz Szentkuthy Miklós halálának 25. évfordulója. Ebből az alkalomból szerdán délután konferenciát tartanak Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A rendezvény érdekessége, hogy itt kerül bemutatásra az angol nyelvterületen jószerével ismeretlen író első angolra fordított könyve, a Széljegyzetek Casanovához. A kiadást a New York-i székhelyű Contra Mundum Press kiadó igazgatója, Rainer J. Hanshe vállalta föl. Miként a Litera irodalmi portálon korábban már megjelent: „Az első kötet, a Széljegyzetek Casanovához (Marginalia on Casanova, 2012) megjelenése után az első recenzens, Nicholas Birns máris így fogalmazott: kétségtelen, hogy Szentkuthy hamarosan elfoglalja méltó helyét a huszadik századi irodalmi kánonban, sőt meg is fogja változtatja azt. Idén augusztusban jelenik meg Az egyetlen metafora felé (Towards the One and Only Metaphor), a jövő évre pedig a monumentális Prae első kötetét tervezi a kiadó. A Szentkuthy-műveket a Kertész-fordításairól ismert Tim Wilkinson ülteti át angolra.” Tegyük hozzá, a Contra Mundum Press immár a teljes Szentkuthy-életmű angolra fordításában és kiadásában érdekelt.

A szerdai konferencián mutatják be a szerző ugyancsak tavaly megjelent, Varázskert című, tanulmányokat, esszéket és előadásokat tartalmazó kötete, amit a budapesti Hamvas Intézet adott ki.

A konferencián előadással szerepel Rainer J. Hanshe, David van Dusen irodalomtörténész, Fekete J. József irodalomtörténész, Kovacsics Ádám fordító, Kreutz László zeneszerző, Molnár Márton irodalomtörténész és Orosz István grafikus, a moderátor pedig Fenyvesi Kristóf irodalomtörténész lesz.