2024. július 17., szerda

A versmondást művelni kell

Horváth Emma költészet-napi gondolatai

A magyar költészet napjáról a Kárpát-medencében minden magyarlakta területen megemlékeznek. Hétfőn a szabadkai Csáth Géza Művészetbaráti Kör Versfolyam elnevezésű rendezvényén a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói olvasták fel az általuk választott verset. Horváth Emma, a szabadkai Csáth Géza Művészetbarát Kör vezetője a rendezvényen megkérdezte a gyermekektől, tudják-e azt, hogy mit jelent a folyam.

– A diákok tudták, hogy a folyam egy hatalmas folyó. A magyar költészet olyan, mint egy hatalmas folyó. Mély és nagy a sodrása. Ebből kell válogatnunk.

Ha összegyűjtenénk minden verset, abból mekkora folyam jönne létre?

– Ezt meg lehetne csinálni, ám nem biztos, hogy igényelné a közönség, vagy érdekes volna a fellépőknek. A hétfőn tartott Verskovácsok és versmondók jelenése elnevezésű est nem közönségigényes, hiszen a szakmabelieknek szól. A versmondók és azok jöttek el, akik hobbi szinten foglalkoznak a versírással.

Mi teszi különlegessé a magyar költészetet? Miben különbözik a többi népétől?

– Nem tudom, hogy én ezt mondhatom-e, mivel nem vagyok sem versíró, sem magyartanár. Biztos, hogy nagyon különleges, hiszen a magyar nép eredete még mindig kérdőjel alatt áll. Nemrég arra jöttek rá, hogy nem a finnek a nyelvrokonaink, hanem mások. Vannak olyanok, akik ezt bizonyítékokkal támasztják alá.

Van-e a versnek közönsége?

– Van, határozottan, csak ezen dolgozni kell. Egy érdekes angol anekdota szerint – amely az amerikaiak „műveletlenségét” próbálja bizonyítani – megy egy amerikai valahol vidéken, Angliában. Találkozik egy kertésszel, aki éppen a füvet kaszálja. Az amerikai megszólítja a kertészt:,,Hogy lehet az, hogy mi annyit nyírjuk, locsoljuk, trágyázzuk a gyepet, de soha nincs ilyen szép pázsitunk, mint maguknak?”. Ekkor a kertész ránézett, és ezt felelte:,,Hát tudja, a pázsitot száz évig kell trágyázni, locsolni, gondozni, és ha megteszik, akkor maguknak is lesz ilyen.” Tehát a kertész ezzel arra utalt, hogy műveletlenek. Más szóval dolgozni kell, és akkor lesz szép pázsit. Én ezt a versmondásra is, meg minden másra is értem. Művelni kell, és hosszú ideig kell foglalkozni vele, mert akkor nagyon sok mindenre rájön az ember.