2024. július 28., vasárnap

Több mint 421 ezren látták Hieronymus Bosch műveit Hollandiában

Rekordszámú, több mint 421 ezer látogató volt kíváncsi a Hieronymus Bosch - Egy lángelme látomásai című jubileumi kiállításra a holland 's Hertogenboschban.

A vasárnap este zárult tárlat volt a németalföldi festő, Hieronymus Bosch (1450-1516) halálának 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév csúcspontja. Ez volt a csaknem 180 éves Észak-Brabanti Múzeum messze legnépszerűbb tárlata - közölte hétfőn az intézmény.

Már a február 12-i nyitás után néhány héttel elkelt mind a 300 ezer online elérhető jegy. Mivel a kiállítást nem lehetett meghosszabbítani, a múzeum úgy döntött, hogy az utolsó hetekben éjszaka is tárt kapukkal várja a látogatókat. Közlése szerint minden negyedik vendég külföldről érkezett, közülük a legtöbben Belgiumból és Németországból.

A középkori festő szülővárosának eddigi legátfogóbb retrospektív kiállítása Bosch 36 festményét és rajzát mutatta be. A legtöbb alkotás ezután Madridba utazik, ahol a Pradóban május 31-én egy még átfogóbb Bosch-tárlat keretében lesz látható.