2024. július 17., szerda

Életművek, amelyekre szabadon építkezhetünk

B. Szabó György alkotásaiból szerveztek kiállítást Újvidéken

A Kabolban született képzőművészeti és irodalomkritikus, műfordító, festő és grafikus halálának 50. évfordulója alkalmából a műveiből kiállítás nyílt kedden az újvidéki Vajdasági Múzeumban.

Dr. Ózer Ágnes, a Vajdasági Múzeum igazgatója a megnyitón elmondta, hogy a művész családjának a kezdeményezésére rendezték meg a tárlatot. B. Szabó Györgynek mindegyik alkotói korszakából a figurális művészettől egészen az absztrakt művészetig terjedően megtekinthetők rajzok, festmények, grafikák és egyéb munkák.

– A kiállítás anyagát a családi hagyatékból és kisebb részt az újvidéki BTK Magyar Tanszékének a Gál László-hagyatékából válogattuk össze. Ez a tárlat felhívja a figyelmet arra, hogy a kultúra különböző ágazataiban a mi korunk előtt is voltak olyan életművek és alkotások, amelyekre szabadon építkezhet a vajdasági magyar kultúra és oktatás. Ha elhanyagoljuk a már meglévő értékeinket, akkor egy talajt vesztett és gyökértelen kultúra részesei leszünk – mondta dr. Ózer Ágnes.
– A Magyar Tanszék október 21-én megrendezésre kerülő születésnapi ünnepségén méltóképpen megemlékezünk B. Szabó György munkásságáról – hívta fel a figyelmet dr. Csányi Erzsébet, az újvidéki BTK Magyar Tanszékének vezetője.

Dr. Utasi Csilla, az újvidéki BTK Magyar Tanszékének professzora hangsúlyozta, hogy a vajdasági művész a képzőművészet terén a látáskultúra, az ízlés kialakítására helyezte a hangsúlyt, és a provincializmus felszámolását tűzte ki célul.

Dr. Ispánovics Csapó Julianna, az újvidéki BTK Magyar Tanszékének tanára az Újvidéken elhunyt művész irodalmi munkásságát méltatta beszédében.

A tárlat október 22-ig tekinthető meg Újvidéken, a Duna utca 37-es szám alatt található Vajdasági Múzeumban.