2024. július 29., hétfő

Történelemidézés

Két megnyílt kiállítás és egy szombaton bemutatásra kerülő tanulmánykötet meséli el az óbecsei polgárosodás százéves történetét

Csütörtökön este ritkán látott gazdag kiállítás nyílt meg az Óbecsei Városi Múzeumban: az intézmény munkatársai hat évtizeden át gyűjtött századfordulós tárgyakat, eredeti dokumentumokat, ruhákat, műszaki eszközöket tárnak a közönség elé. Az esemény apropóját az Óbecse a polgárosodás útján – Bečej na putu ka građanskom društvu című kétnyelvű tanulmánykötet megjelenése szolgáltatta, és a XIX. század második fele, valamint a XX. század első fele óbecsei polgárságának az életébe nyújt betekintést.

A január közepéig megtekinthető kiállítás megszületésének a körülményeiről és a bemutatott tárgyakról Radoslav Mihailović művészettörténész beszélt, a kiállítást dr. Ózer Ágnes, a Vajdasági Múzeum igazgatója nyitotta meg, az emelkedett hangulatról pedig a Sárkányölő Szent György pravoszláv templom énekkara és a Schola Cantorum katolikus kórus gondoskodott.

A korabeli olvasási és utazási szokások bemutatásával az Óbecsei Népkönyvtár pénteken egy újabb tárlaton idézte meg az óbecsei polgárosodás korszakát, szombaton 16 órai kezdettel pedig a városháza dísztermében mutatják be a hiánypótló könyvet. A megjelenteket Vuk Radojević polgármester és Knézi Péter, a községi képviselő-testület elnöke köszönti majd, a határokon átívelő projektumról pedig Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete fog beszélni. A könyvet Sava Stražmešterov mérnök, Skrabány Viktor festőművész, Dušan Opinćal történész, Varnyú Ilona nyugalmazott magyartanár, dr. Barna Gábor, a Szegedi Egyetem néprajzi tanszékének vezetője, valamint dr. Glässer Norbert, a kötet óbecsei származású főszerkesztője mutatja be.