2024. július 29., hétfő

A múltról mesélő portrék

Pénteken a Szabadkai Városi Könyvtárban bemutatták Ninkov Kovacsev Olga Az idő arcai című könyvét

A Szabadkai Városi Múzeum és a Szabadkai Városi Könyvtár vetítéssel egybekötött könyvbemutatóján Ninkov K. Olga művészettörténész Az idő arcai – a Szabadkai Városi Múzeum Művészeti osztályának arcképei című könyvével ismerkedhetett meg a nagyszámú érdeklődő. A szerb és magyar nyelven publikált könyvet a Szabadkai Városi Múzeum adta ki. A kiadványt a Vajdasági Szép Magyar Könyv Díjjal tüntették ki, a Szabadkai Városi Könyvtár részéről pedig a tavalyi év legjobb helytörténeti könyve címben részesült. A könyv formatervezője Szalma Viktória volt.

Az egybegyűlteket Dragan Rokvić, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója és Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója üdvözölték. Beszédükben hangsúlyozták: ez a kiadvány rövid időn belül sikeres lett, ezt bizonyítják a díjak is, a szerző pedig ezzel magasra tette a mércét mindazoknak, akik térségünk helytörténetét kutatják. Hulló István azt is hozzátette, hogy a Múzeumok éjszakája alkalmával több ezren tekintették meg a kiállítást, és sokan elcsodálkoztak azon, hogy intézményük ilyen figyelemre méltó gyűjteménnyel büszkélkedhet.

A könyvbemutatón Bognár Irén könyvtáros Baranyi Anna művészettörténész recenzióját olvasta fel. Ebből tudhattuk meg, hogy Ninkov K. Olga néhány évvel ezelőtt egy nagyszabású projektum megvalósítására vállalkozott:

– Elhatározta, hogy a Szabadkai Városi Múzeum Művészeti Osztályának gyűjteményében őrzött összes portrét kutatni fogja, feldolgozza, kiállításon bemutatja és publikálja majd. Ennek első nagy eredménye a 2010-ben nyílt és 2011-ben zárult nagyszabású időszaki kiállítás volt, amelyet a szakma és a közönség is érdeklődéssel és elismeréssel fogadott – derült ki Baranyi Anna méltatásából, amelyben e színvonalas publikáció erényeit ecsetelte.

– Fontos hangsúlyozni, hogy a könyv minden olvasó számára hasznos ismereteket közvetít. Szakmailag pedig nem csupán a korral és témával foglalkozó művészettörténészeknek szolgálhat kézikönyvként, hanem a vidékünk kultúrtörténetét, történelmét és néprajzát kutatók számára is hasznos információkat tartalmaz – hangzott el a méltatásban.

A kiadványról és szerzőjéről elismerően vélekedett dr. Irina Subotić belgrádi művészettörténész, a könyv recenzense, akárcsak Ljubica Vuković Dulić, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze és Svetlana Ždrnja festőművész is.

A bemutató közben a könyvben szereplő portrékat vetítették ki. A 291 oldal terjedelmű kiadványban, a kiállítástól eltérően a művészeti gyűjtemény összes portréja, mind a 450 alkotás szerepel. A könyv folytatása is várható.