2024. július 28., vasárnap

A tanulás éve

A szabadkai Képzőművészeti Találkozó Modern Galéria 52. születésnapját ünnepelte

Nela Tonković, a szabadkai Képzőművészeti Találkozó Modern Galéria megbízott igazgatója arról szólt, hogy ez alkalomból nem az elmúlt 52 évre tesznek visszaemlékezést, mivel két évvel ezelőtt, intézményük fél évszázados működése kapcsán kimerítően foglalkozott ezzel a témával:

– Az elmúlt egy évre helyezzük a hangsúlyt, amelyet a tanulás évének nyilvánítottunk. Április 28-a nem csupán azért jelentős számunkra, mert ekkor alapult meg intézményünk. Ezen a napon 1962-ben az alapító levél mellé részletes instrukciókat kaptunk, hogyan valósítsuk meg a céljainkat, többek között a művészetek kedvelőivel milyen módon ismertessük meg a kortárs művészetet. Ezzel összhangban egy évvel ezelőtt elhatároztuk, hogy nagyobb hangsúlyt helyezünk az oktatási programjainkra. Azt valljuk ugyanis, hogy nem elég csak kiállításokat szervezni. Szükségesnek tartjuk a látogatóinkat elkalauzolni a kortárs művészetekben – hallottuk az igazgatótól. Hozzátette, a születésnap adott okot arra is, hogy intézményük identitását pontosabban megfogalmazzák.

– Tizenkét saját és hét hozzánk közel álló intézmény kiállítását szerveztük meg az elmúlt egy évben. Egy régi álmunkat is megvalósítottuk: épületünk mindenki számára Raichle Ferenc házát jelenti, így emlékszobát rendeztünk, amit csak önkormányzati és köztársasági segítséggel hozhattunk létre. Ez a szoba egyfajta információs pont is, ahol az érdeklődők megtudhatják, kik éltek itt és milyen jelentőséggel bírtak városunk életében. Ezzel is sugallnánk, hogy intézményünk nem csak egy szép épület. Ami még az elmúlt évre vonatkozik, hogy továbbra is kihívást jelent tíz alkalmazottal méhkasszerű nyüzsgést eredményezni. Erre tettünk próbálkozást, célunk volt ugyanis minden héten megvalósítani egy programot, idővel pedig ennél is többet szeretnénk. Fontosnak tartjuk, hogy galériánk ne csak a tárgyakra összpontosítson, hanem az emberekre is. Több alkotói műhelymunkát tartottunk iskolásoknak, amelyeken felnőttek is részt vettek. Kimerészkedtünk falainkon kívülre is, programokat szerveztünk például a Gerontológiai Központ lakóival. Ami a legjobb az egészben, hogy a tanulás oda-vissza érvényes volt, hiszen mi is sokat tanultunk úgy az idősektől, mint a kisebbektől is – mondta Nela Tonković, aki ezek után köszönőleveleket osztott azon intézményeknek és egyéneknek, akik hozzájárultak a Képzőművészeti Találkozó Modern Galéria működéséhez. A születésnapi rendezvényt a Minor duó, azaz Mészáros Armand és Takács Tibor – Faki ambientális improvizatív rövid koncertje zárta.