2024. július 28., vasárnap

Kis forma, nagy kihívás

Az alkotások Szabadkán, a Szabadegyetemen tekinthetők meg

A IV. Kisképek Nemzetközi kiállítása nyílt meg hétfőn este Szabadkán, a Szabadegyetem Galériájában. A tárlatmegnyitón Boros György grafikusművész üdvözölte az egybegyűlteket, egyben köszönetet mondott a városi vezetőségnek, amiért egyedül csak ők álltak támogatásukkal a kiállítás mellé. Márpedig mint azt hallhattuk, ez egy figyelemre méltó tárlat, százötven kiállítóval a világ minden tájáról. Mile Tasić műkritikus méltatásában a kis formák csomópontjának említette Szabadkát és ezt a kiállítást, majd pedig a kis formák körüli téveszmékről is szólt.

– A kis forma nem azt jelenti, hogy képzőművészeti szempontból értéktelenebb alkotásokkal találkozhatunk. Sem azt, hogy alkotója kevesebb érzelmet vitt művébe. Sőt, inkább kihívást jelent egy meghatározott, ez esetben kis méreten belül alkotni, mindent megmutatni, amit a művész eltervez. Ez valamikor nehezebb is, mint amikor nagyobb felület áll rendelkezésre. Gazdag kiállítás tárul elénk, hiszen a legkülönbözőbb technikákat és témákat fedezhetjük fel. Láthatunk fotókat, grafikákat, tájképeket, portrékat és absztraktokat is. Intim élményt jelent a kis képek megtekintése, hiszen közelebb kell mennünk az alkotáshoz, hogy alaposan szemügyre vegyük – hallottuk Mile Tasićtól. Ágoston Pribilla Valéria irodalomtanár, Szabadka polgármesterének művelődési tanácsadója pedig Fernand Léger szavait idézte fel, miszerint a műalkotások előtt meg kell állnunk, és érzéki ösztöneinkre hagyatkoznunk, hiszen az alkotóművész és a hozzáértő műpártoló között megmagyarázhatatlan kapcsolat, finom és bonyolult légkör, rejtélyes burok alakul ki.

– A kisképek valójában szuggesztív művészi vallomások kicsiben. A kis méretű papírlapra, vászonra hívott végtelenséget, mezők illatát, álmokat, titkokat, szerelmet, nyáridőt, kék repülést, szembenézést megidéző képek megtekintésére invitálom a képzőművészet kedvelőket – tette hozzá Ágoston Pribilla Valéria.