2024. július 28., vasárnap

Fejes István Emléktábor Tordán

A Tordaiak Klubja és az Ady Endre Általános Iskola az idén is megszervezte a sorrendben immár VII. Fejes István Emléktábort. A rendezvény célja a neves és közkedvelt, 2004-ben elhunyt amatőr festőre való emlékezés, valamint a képzőművészet és a hagyományápolás népszerűsítése a fiatal korosztály körében.

Szombaton délelőtt a tordai általános iskolában gyülekeztek a résztvevők, ahol a vendéglátó Kovács Zsuzsanna iskolaigazgató és Dobai János, a tordai helyi közösség tanácsának elnöke üdvözlő beszéde után a házigazdák zsíros kenyérrel és töpörtős pogácsával, valamint forró teával kedveskedtek az emléktábor résztvevőinek.

A temetőben a megemlékezés virágait helyezték el a festő sírján. A sírnál Lázár György, a Tordaiak Klubjának alelnöke, és Tót Kása Piroska, az óbecsei Szivárvány amatőr festőcsoport vezetője méltatták Fejes István életét és munkásságát, valamint szóltak arról, hogy az emléktábor hozzájárul a rajzolás és a festészet népszerűsítéséhez az általános iskolás diákok és óvodások körében.

A festő családi házánál megkoszorúzták Fejes István emléktábláját, és Madarász Gyula, a Magyar Nemzeti Tanács képviselője mondott alkalmi beszédet, az MNT további támogatásáról biztosította a szervezőket.

A festőtábor színhelye a tordai iskola négy osztályterme volt, ahol mintegy nyolcvan elemista diák, óvodás és óvodás kor előtti gyermek tanulta és gyakorolta négy korosztályba sorolt csoportban a rajz és a festészet fortélyait.

A tordai, az ittabéi, a szentmihályi, a muzslyai, a nagykikindai, a kisoroszi, a tóbai és a magyarcsernyei általános iskolák tanulóival és fiatalabb társaikkal, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Szivárvány amatőr festőcsoport tagjai, Tót Kása Piroska, Molnár Mátyás, Szalontai Margit, Papp Erika, valamint a nagybecskereki Petőfi MME keretében működő Art klub amatőr festői Meleghy Zsuzsanna, Pénzes Imre és Bloju Ilona, illetve a tordai Kószó Tamara foglalkoztak.

Miután a gyerekek befejezték munkáikat, az iskola folyosótermében sor került az elkészült alkotások kiállítására, majd mind a négy csoportban a három legjobb munkát díjazták. Egy évi használatra különdíjként osztották ki Fejes István festőállványát, amely az idén a Bálint Glória és Vanessza testvérpárhoz került.

A tartalmas napot alkalmi művelődési műsorral zárták.

A tábor támogatói a Magyar Nemzeti Tanács, Bégaszentgyörgy Község, Torda Helyi Közösség, valamint Kovács Eszter tordai polgár voltak.