2024. július 17., szerda

Mi az élet értelme?

Vasárnap tartották a szabadkai Fabula Rasa Színjátszó Grund legújabb bemutatóját

A szabadkai Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grundjának vasárnapi bemutatóján a közönség Janne Teller Semmi című ifjúsági regényének színpadi adaptációját láthatta. A történet főhősei nyolcadikos diákok, akiknek a tanév elején nagy fejtörést okoz, hogy osztálytársuk otthagyja az iskolát, mivel úgy gondolja, hogy a világon semminek sincs értelme. A tanulók ekkor úgy döntenek: bebizonyítják neki, hogy nem így van. A csapat rejtekhelye egy elhagyatott fészer lesz, ahova minden tag egy számára fontos tárgyakat hoz. Az összegyűjtött tárgyak kupacát Fontos Dolgok Halmának nevezik el. Úgy döntenek, hogy ezt később megmutatják volt osztálytársuknak, vagyis az élet értelmetlenségét szajkózó fiúnak. A játék eldurvul, és a Fontos Dolgok Halmára nemcsak a nekik kedves tárgyak kerülnek, hanem például egy halott kistestvér, egy kutya feje, a templomból ellopott Jézus-szobor…

Az előadás szereplői Barna Léna, Dedovity Tomity Lea, Dékány Máté, Dudás Norbert, Greguss Lilla, Gresák Lea, Kéri Sándor Botond, Osztrenkovics Leila, Pletikoszity Dávid, Sándor Viola, Uglik Auróra és Vajda Stella. A rendezők Greguss Erdélyi Hermina és Greguss Zalán voltak.

Greguss Zalán elmondta, hogy két évvel ezelőtt kezdett el foglalkozni a Lénárd Róbert által dramatizált szöveggel. A gyerekek első pillanattól kezdve megszerették a szöveget, élvezték az egész próbafolyamatot.

– Szabad kezet adunk nekik a próbafolyamat során, és minden jó ötletet elfogadunk. Könnyű velük dolgozni, mivel fogékonyak, és nagyon jó ötleteik vannak. A szöveg is azért tetszett nekik, mert fiatalos, és őket szólítja meg – szögezte le Greguss Zalán.

A rendezőpárosnak ez volt az első közös munkája. Greguss Erdélyi Hermina szerint jól együtt tudtak működni. Szerinte nem volt nehéz a középiskolás korosztállyal dolgozni.

– Nagyon élveztem a próbafolyamatot, mivel szeretek gyerekekkel foglalkozni. Az előadás próbái során Zalán volt a kreatívabb, ő találta ki a jeleneteket, én pedig hozzátettem a színházi tapasztalatomat. Ezenkívül beszélgettem a gyerekekkel, együtt elemeztük a szöveget. Sokat jelentett számomra, hogy a próbafolyamat végére befogadott a csapat – mondta Greguss Erdélyi Hermina.

Greguss Zalán kiemelte, hogy nagyon elégedettek a bemutatóval, mivel a gyerekek kiválóan teljesítettek és a közönség is jól fogadta az előadást.

A Kriszt alakító Pletikoszity Dávid nagyon jól érezte magát a bemutatón, mert sok energiát adott neki ezt az előadás.

– Amikor megkaptuk a szövegkönyvet, még senki sem érezte a súlyát. Később azt gondoltuk, hogy ennek „ütnie” kell, meg kell fognia az embereket. A csapat nagyon jó, a próbák alatt családias a hangulat. Amikor velük vagyok olyan, mintha második otthonom lenne. A rendezők is nagyon sokat segítettek nekünk – hangsúlyozta Pletikoszity Dávid.