2024. július 17., szerda

Színjátszásunk ünnepnapjai Kupuszinán

A Vajdasági Amatőr Színjátszók XXIV. Találkozóján 17 színjátszócsoport lép fel

Holnap kezdődik a Vajdasági Amatőr Színjátszók XXIV. Találkozójának, amelynek házigazdája idén immár ötödik alkalommal Kupuszina lesz. A rendezvényt a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Színháztermében tartják. A találkozó egészen jövő vasárnapig, azaz április 14-éig tart. Ebben az évben a rendezvényen két jubileumot is ünnepelnek: a kupuszinai színjátszás százéves évfordulóját, illetve százéves lenne a kupuszinai Török Péter, akinek népszínművét, a Tuladunát az amatőr színjátszók találkozóján is láthatja a közönség. A versenyre 17 amatőr színjátszócsapat nevezett be.

– Kupuszina látta eddig legtöbbször vendégül a rendezvényt. Ezen a településen az amatőr színjátszásnak százéves múltja van. Ennek apropójából a találkozó pénteken 17 óra 30 pertől egy kiállításmegnyitóval indul, amely bemutatja a kupuszinai amatőr színjátszás múltját. A tárlaton rengeteg régi fotót és plakátot láthatnak az érdeklődők. A kiállítást Molnár József Magyar Életfa díjas rendező fogja méltatni. Naponta két előadást láthat a közönség, ám olyan nap is lesz, amikor hármat. Műfaji tekintetben változatos lesz az idei találkozó versenyprogramja – tudtuk meg Raffai Ágnestől, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség munkatársától.

Holnap, pénteken 18 órakor kerül sor a Vajdasági Amatőr Színjátszók XXIV. Találkozójának ünnepélyes megnyitójára. A rendezvényt mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke nyitja meg.

Raffai Ágnes elmondta, hogy az idei találkozó zsűrijében Brestyánszki Boros Rozália, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának dramaturgja, Fridrik Noémi kupuszinai származású színművész, a nyíregyházai Móricz Zsigmond Színház társulatának tagja, valamint Czajlik József, a kassai Thália Színház igazgatója foglal majd helyet. A napi előadások után minden alkalommal összeül a zsűri, és egy kerekasztal-beszélgetés során vitatja meg a látottakat. A zsűri értékelése mindenki számára nyitott.

– A színjátszó találkozó versenyrésze pénteken indul a házigazdák Tuladunai című előadásával, és 12-én zárul a tóbaiak fellépésével. Mivel fontosnak tartjuk a színészeink képzését, ezért április 13-án 10 és 18 között Sardar Tagirovsky színész, rendező színésztréningjére kerül sor, amelyre bárki jelentkezhet. Ezen a napon lesz a találkozó gyereknapja. Nagy Karina, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa délelőtt színjátszós foglalkozásokat tart a kupuszinai gyermekeknek: 10 órára várja az alsósokat, 11 órára pedig a felsősöket. Majd 14 órától tartjuk a mini amatőr színjátszók találkozóját, amelynek keretében a nyugat-bácskai, vagyis a kupuszinai, a bezdáni és a gombosi gyermek-színjátszócsoportok lépnek fel – mondta Raffai Ágnes. Mint kiemelte, e napon 15 órától színpadra lépnek az Újvidéki Művészeti Akadémia másodéves színészhallgatói, 16 órától pedig Nagy Karina színjátszó foglalkozást tart a gyermekeknek. Ezután az amatőr színházi találkozón vendégül látja testvérrendezvényének, a szlovákiai Jókai Napoknak a nyertesét, az Ipolyságból érkező SzondySokk Kisszínpad csapata a Bizalom – etűdök emberi kapcsolatokra című előadásával lép fel.

A Vajdasági Amatőr Színjátszók Találkozójának zárónapja április 14-én lesz. A 18 órakor kezdődő ünnepélyes díjkiosztó gálaműsoron a zsűri a két fődíjon kívül hat további díjat, egy közönségdíjat és számos különdíjat ad át a legjobb amatőr társulatoknak és színészeiknek. A díjátadó után 19 órától a közönség az Újvidéki Színház Tom Sawyer kalandjai című előadását tekintheti meg. Az idén is megjelenik a Vajdasági Amatőr Színjátszók Találkozójának közlönye, a Súgó, amelyben a rendezvény napi történéseiről olvashatunk. Az eseményeket a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapján is figyelemmel kísérhetik.

A találkozó előadásaira és kísérőprogramjaira a belépés ingyenes. A rendezvény szervezői a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület. Közreműködik még a Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Régiófejlesztéséért és Nagy Karina, a Petőfi Sándor Program nyugat-bácskai ösztöndíjasa, továbbá a kupuszinai lakosok.

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXIV. Találkozójára az idén a következő színjátszó csoportok neveztek be: a kupuszini Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József színjátszó csoportja, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete (a tavalyi Szép Szó tábor Lőrinc Tímea által vezetett műhelye), valamint a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület Mosoly Amatőr Színjátszó Társulata. A találkozón ott lesznek az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpadának tagjai, a szenttamási Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubja Liliomfi színjátszó csoportja, és a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület „JÁCCUNK” truppja is. Rajtuk kívül részt vesz a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület Soma Színtársulata, a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulata és a szajáni Ady Endre Művelődési Egyesület drámai csoportja is. Fellép a MAdT tábor alkalmi társulata, a nagybecskereki Madách Amatőr Színház csapata. A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ Fabula Rasa Színjátszó Grundja 2 előadással fog versenyezni. A találkozóra beneveztek még a bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszói, a Zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszói, a topolyai Mara Amatőr Színház csapata és a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja.