2024. július 20., szombat

Hol vannak a határok?

Magyar előadás is versenyben a 61. Sterija Játékokon

Hét előadás versenyzik majd a 61. Sterija Játékokon versenyprogramjában, köztük a Czajlik József rendezte Édes Anna is, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának produkciója, az Urbán András rendezte Hazafiak című előadás is, amely a Belgrádi Nemzeti Színház produkciója és a Hegedűs a háztetőn című musical is, amely a Szerb Nemzeti Színház és az Újvidéki Színház koprodukciója, a rendező pedig a magyarországi Béres Attila.

A versenyprogram további előadásai: Tuđe srce ili pozorišni traktat o granici Dino Mustafić rendezésében, Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali, amelynek rendezője Mirjana Karanović, a Zlatko Sviben rendezte Hromi ideali és a Pijani című előadás, amelyet Boris Liješević rendezett.

A Krugovi elnevezésű programrészben, amely nem versenyjellegű, a közönség egy magyarországi előadást is láthat, a Pintér Béla rendezte Fácántáncot. Emellett még egy előadás kerül színpadra ebben a programrészben, a Boris Liješević rendezte Brašno u venama című produkció.

A nemzeti drámák és színházak fesztiválját – amelynek idei mottója: Hol vannak a határok? – idén május 26-a és június 2-a között tartják meg az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban. Marina Milivojević Mađarev, a fesztivál szelektora elmondta, 110 előadást nézett meg, ebből választotta ki a versenyelőadásokat. Közleményében kiemelte, hogy voltak még olyan előadások, amelyek megérdemelten kerülhettek volna be a fesztiválprogramba, a színházi nyilvánosság figyelmét ezek is kiérdemelhették volna a rendezvényen – egyebek mellett ilyen a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Exodus című, Tolnai Szabolcs rendezte előadása is – de a fesztivál lehetőségei korlátozottak, így ezek sajnos nem kerülhettek be a végső szelekcióba.

A fesztivál idén rövidebb ideig tart majd, nyolcnapos lesz, mert a tavalyihoz képest most 30 százalékkal kevesebb költségvetésből kellett megszervezni, de hangsúlyozta a szelektor, hogy ez nem hat ki a program minőségére.

Miroslav Miki Radonjić fesztiváligazgató nyilatkozata szerint az idei fesztivál mintegy 24 millió dinárba kerül.