2024. július 20., szombat

A jövő művészeinek versenye

Tizenötödik alkalommal rendezték meg Szabadkán az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjének döntőjét

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete XV. alkalommal tartotta meg a vajdasági szintű, a Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt jelentőségű és a szerbiai oktatási minisztérium által elismert Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjét.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A döntőre Szabadkán, három helyszínen került sor, a Majsai Úti Általános Iskolában, a Zeneiskolában és a Mladost Művelődési Házban. Az idei versenyen 39 iskola 604 diákja vett részt. A szombati döntőre Vajdaság egész területéről érkeztek a korábbi elődöntőkből legjobbként kikerülő diákok. A tehetséges diákok tíz kategóriában mérték össze tudásukat, illetve tehetségüket egyebek mellett versmondásban, prózamondásban, színjátszásban, szólóénekben és fogalmazásírásban.

A központi rendezvény a Majsai úti iskolában De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete elnökének alkalmi beszédével kezdődött. Az elnök asszony emlékeztette az egybegyűlteket, hogy a vetélkedő célja a magyar nyelv ápolása, az anyanyelv szeretetének erősítése, az irodalomismeret, a műveltség elmélyítése és az ismeretek bővítése.

Nyilas Leonov Anita, az MNT alelnöke szerint a nagyszámú részvétel bizonyítja, hogy a vajdasági magyar közösségnek lesz utánpótlása színészekből, írókból, költőkből, olyan emberekből, akik építik és előreviszik a közösséget, illetve példát mutatnak a felnövő generációknak. Egy tehetség kibontakozásához elengedhetetlen a családi háttér és a kiváló pedagógusok, hangsúlyozta alkalmi beszédében Nyilas Leonov Anita.

A Majsai úti iskola nevében az igazgatónő, Tóth Szilvia köszöntötte a vendégeket, örömének adva hangot, hogy az iskola immár sokadik éve lehet az ÁMV központi rendezvényének a házigazdája.

Négy éve a megmérettetésen legjobbnak bizonyuló oktatási intézmény vándordíjat vihet haza, illetve őrizheti azt a következő egy évben. A díjat a legtöbb helyezést elérő iskola nyeri el. Az idén a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola vihette haza a vándordíjat.