2024. július 17., szerda

,,Óriási stresszhelyzet és egy óriási buli''

Szombat este három ősbemutatót láthat a közönség az Újvidéki Színházban

Pénteken reggel 9 órakor kisorsolták azt a címet, amelynek alapján délután 5 óráig drámát kellett írnia a XIII. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny meghívott szerzőinek. Az Újvidéki Színház igazgatói irodájában Barlog Károly az aznapi Magyar Szóban megjelent írások címei közül húzott a kalapból. Nagyszerű témalehetőséget nyújtott a nyertes írás címe, a csantavéri Fekecs Orsolya ötödik osztályos tanuló Tudósítás Tündérországból c. fogalmazása. Barlog Károly, Mirnics Gyula és Szabó Palócz Attila ezután munkához láttak, hogy időre megírják a fél-fél órás színdarabot.

– Nagyon jó cím lett az idei, nagy szabadságot ad a szerzőknek, a rendezőknek és a színészeknek. Posztmodern jellegű darabot láthat majd a közönség – nyilatkozta Szabó Palócz Attila a húzás után.

– Kevés szereplőt szoktam működtetni, de most igyekszem szakítani a minimalizmussal, és mindent beleadok – mondta Barlog Károly.

A drámák megszületése után újabb sorsolás útján eldől, hogy a Csernik Árpád, Lénárd Róbert és Táborosi Margaréta rendezők melyik írónak a művét viszik színpadra. Az Újvidéki Színház, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata, a Kosztolányi Dezső Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a szabadkai Gyermekszínház, az újvidéki Szerb Nemzeti Színház, az újvidéki Ifjúsági Színház, a békéscsabai Jókai Színház színészeivel és az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatóival péntek este és a szombati nap folyamán próbálják a darabokat. Szombat este 7 órai kezdettel mindhárom drámát megtekintheti a nagyérdemű, majd a Danyi Zoltán író, valamint Tolnai Szabolcs és Urbán András rendezőkből álló zsűri véleményezi és díjazza a műveket.

– A színésznek a drámaíró verseny óriási kihívás, hiszen nagyon gyorsan meg kell tanulni a szöveget, megalkotni egy karaktert, és végezetül előadni a közönségnek. Kicsit ellentmondásos a feladat, mert egyidejűleg óriási stresszhelyzet és egy óriási buli. Ez egy kiváló lendületet ad az előttünk álló évadnak – mondta Kőrösi István, az Újvidéki Színház színésze.

– Kihívás, buli, barátkozás, ügyesség, túlélés és egy röpke kis gyors alkotás – ezekkel a szavakkal jellemezte a versenyt Pongó Gábor, az Újvidéki Színház színésze.

A díjak kiosztása után kihirdetik a tavalyi évad legjobb színészének és színésznőjének, valamint a legjobb férfi és legjobb női mellékszereplőjének a nevét. Az est végén nyilvánosságra hozzák a Pataki-gyűrű díjra jelöltek névsorát. A tartalmasnak ígérkező szombat esti előadásokra a belépés díjtalan.