2024. július 17., szerda

Kezdődik az évad!

Az Újvidéki Színházban a tolerancia és az aktuális társadalmi témák lesznek terítéken

Hogy mi minden vár a közönségre az elkövetkező hónapokban az Újvidéki Színházban, azt Gyarmati Kata, az Újvidéki Színház megbízott igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón ismertette.

Az idei évad a társadalmi kérdéseket boncolgató témák évada lesz. Sok olyan mű kerül a színpadra, amely aktuális érzéseket generál az emberben. Nem nem kell zord és komor darabokra számítani, hanem a humor és a groteszk kerül előtérbe. Az aktuális témákat optimizmussal és derűvel vértezzük fel, és egy komplex képet mutatunk be a mai valóságunkról – nyilatkozta Gyarmati Kata.

Az idei évadot szeptember 24-én és 26-án megtekinthető Opera Ultima! című előadás nyitja meg, amely a tavalyi évad legsikeresebb darabja volt.

Szeptember 25-én Y GEN, Crnkovity Gabriella színművésznő független projektumának a bemutatója lesz látható a kisteremben. A magas öngyilkossági mutatókat naponta visszhangozza a sajtó, s ezt a komoly témát igyekszik feldolgozni Crnkovity darabja.

A most kezdődő évadban az Újvidéki Színház további öt új bemutatót tart majd.

Október 25-én Puskás Zoltán rendezésében Michał Witkowski Kéjpart című regényének adaptációját mutatják be a kisteremben. Ez a darab a homoszexualitás témáját dolgozza fel, amely tükrözi a színház abbéli törekvését, hogy ezt az évadot a toleranciának szentelje, és azt szeretnék hirdetni, hogy az egymás megértése a legalapvetőbb emberi tulajdonság, fejtette ki Gyarmati Kata.

December 20-án a nagyteremben Gerhart Hauptmann Patkányok című darabját láthatjuk Alföldi Róbert rendezésében. Ebben az előadásban a különböző társadalmi rétegek kerülnek bemutatásra, és előtérbe kerül a gyermekvállalás felelőssége, mondta az igazgatónő.

Márciusban a Neoplanta, Urbán András szerzői projektuma kerül műsorra a nagyteremben, amelyet Végel László azonos című regénye inspirál. Újvidék múltja, jelene és jövője kerül terítékre, különös figyelmet szentelve a fiataloknak.

Májusban Szikszai Rémusz rendezésében Matei Vişniec III. Richárd betiltva című drámáját láthatja a közönség. A darab egy művész életébe próbálja belevarázsolni a nézőt.

Az évad utolsó bemutatója júniusban a társulat saját produkciója, a Neusatzer Cabaret, amelynek zenei anyagát Figura Terézia, az újvidéki társulat művésznője válogatja majd össze. A darab az 1930-as évek berlini mintájára a szatirikus kabaré hangulatát próbálja a nézőtérre csempészni, úgy, hogy az Újvidék területén élő nemzetiségek nyelvén szólítja meg a közönséget.

Január 27-én 40 éves lesz az Újvidéki Színház, és erre az alkalomra Ferenc Judit ír egy olyan szöveget, amely a felöleli az elmúlt négy évtizedet, a darab Puskás Zoltán rendezésében lesz látható pontosan a színház születésnapjára időzítve. Azt megelőzi egy ünnepi hét, amikor minden egyes nap más és más vendégjáték lesz látható az újvidéki deszkákon.

Az Újvidéki Színház esetleges igazgatóválasztása ügyében a városi közgyűlés szeptember 27-én ül össze és hozza meg döntését. Ha Venczel Valentint nevezik ki az igazgatói posztra, Gyarmati Kata visszatér a művészeti vezető pozíciójára.