2024. július 17., szerda

Ajándék a közönségnek

Az Újvidéki Színház most januárban ünnepli fennállásának 40. évfordulóját

Az Újvidéki Színházban a születésnapot három szakaszban ünneplik meg: januárban, áprilisban és júniusban. Január 20-tól 27-ig mindennap előadást tartanak, és 27-én ünnepi gálaestet rendeznek, amelyen felavatják a színház korszerűsített honlapját is. Áprilisban Budapesten, a Nemzeti Színházban vendégszerepel az újvidéki társulat az Opera Ultima című előadással. A „fináléra” pedig az idény végén, júniusban kerül sor. Kísérőrendezvények is lesznek ebben a hónapban. Január 26-án 17 órakor Siflis Zoltánnak a színházról készült filmjét mutatják be az Újvidéki Színházban. Január 27-én 18 órakor Léphaft Pál karikatúráiból tartanak kiállítást, hallottuk a keddi sajtótájékoztatón.

– Ez a jubiláris program egyfajta köszönetnyilvánítás azok felé, akik nélkül a színház létre sem jöhetett volna, és nem kerülhetett volna arra a művészeti színvonalra, amelyen jelenleg áll. A programunkkal elsősorban köszönetet szeretnénk nyilvánítani Újvidék város irányába, mint azon közösség irányába, amely talán a legtöbbet járult hozzá az Újvidéki Színház létrehozásához és annak a fennmaradásához. Továbbá köszönettel tartozunk a vajdasági magyar közösségnek, amelynek nemcsak része, hanem bizonyos értelemben kulturális és művészeti kifejeződése is vagyunk. Ez a közösség a legitimitásunkat adja, és nélküle nem tudtunk volna sem létrejönni, sem művészetileg fejlődni. De itt meg kell említeni Magyarországnak mint anyaországnak a támogatását is, amely szintén nagyon sokat jelentett és jelent az Újvidéki Színház számára – nyilatkozta Venczel Valentin igazgató.

– A negyvenedik születésnapunk kapcsán szervezett egyhetes rendezvénysorozat része a testvér- és baráti színházak vendégszereplése. Az ajándékunk a közönségnek a többszörösen díjazott Opera Ultima című előadásunk, amelyet ingyenesen tekinthetnek meg az érdeklődők. A január 27-i gálaműsor egy rendhagyó színházi élmény lesz. Ferenc Judit írt egy szöveget, amelynek a Negyven címet adta, és amely a színházunk múltbéli és jelenlegi helyzetéről szól. Az egész újvidéki társulat részt vesz benne, a rendező pedig Puskás Zoltán – mondta Gyarmati Kata művészeti vezető.

 Az Újvidéki Színház januári ünnepi játékrendje

Január 20-án Mágnás Miska – Szabadkai Népszínház Magyar Társulata, rendező: Mezei Zoltán
Január 21-én A fösvény – Zentai Magyar Kamaraszínház, rendező: Solténszky Tibor
Január 22-én Samo neka bude lepo – Jugoszláv Drámai Színház, rendező: Marko Manojlović
Január 23-án Az ember komédiája – Kosztolányi Dezső Színház, rendező: Táborosi Margaréta

Január 24-én The Factory – Strange Party Orchestra (Dánia)
Január 25-én Koštana – Szabadkai Népszínház Szerb Társulata, rendező: Urbán András

Január 26-án Opera Ultima – Újvidéki Színház, rendező: Kokan Mladenović (a belépés díjtalan)

Január 27-én Negyven – Újvidéki Színház, rendező: Puskás Zoltán
Mindegyik előadás este hét órakor kezdődik.

A jegyek ára egy-egy előadásra 400 dinár, diákok, egyetemisták és nyugdíjasok számára 300 dinár, a legalább ötfős csoportok számára pedig 200 dinár.