2024. július 17., szerda

Vajdasági turnén a Magyar Elektra

Zentán, Szabadkán, Bácsfeketehegyen és Adán lesz látható a Soproni Petőfi Színház, a Forrás Színház és az Evengélium Színház közös produkciója

A magyar kultúra napja alkalmából négy vajdasági településen lesz látható Bornemisza Péter Magyar Elektra című műve. A Soproni Petőfi Színház, a Forrás Színház és az Evengélium Színház közös produkcióját, amelyet Katona Imre rendezett, január 19-én Zentán, 20-án Szabadkán, 21-én Bácsfeketehegyen és 22-én Adán láthatja a közönség. Pataki András, a Forrás Színház igazgatója lapunknak nyilatkozva elmondta, a Forrás Színház az elmúlt években is sokszor járt Vajdaságban.

– Az előadás Bornemissza Péter 1558-ban megjelent drámája alapján készült. Az produkciót látni a magyar kultúra napján is izgalmas, másrészt azért is izgalmas, mert ez a dráma megelőzi Shakespeare korát, és ezt a magyar nyelvű szöveget a mai magyar emberek még értik. A Shakespeare korabeli angolt a mai angolok nem értik. Nyelvében is hű maradt az előadás a drámához, lényegében ugyanazt a nyelvet halljuk. Ez az előadás azért is fontos, mert a hagyományból közvetít – hallottuk Pataki Andrástól.

A vajdasági turnékor együttműködési megállapodás is születik a Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház között. Egymás értékeire építve különféle produkciókat fognak létrehozni, akár közös előadásokat is, de aktív vendégszereplések is szerepelnek a tervek között. Eddig is létezett kapcsolat a két színház között, ezt a kapcsolatot kívánják a továbbiakban is ápolni.