2024. július 17., szerda

Urbán Andrást eddigi munkásságáért tüntették ki

Szombaton veszi át a Joakim Vujić-díjat Urbán András rendező Kragujevacon.
A Joakim Vujić-díjat a Kragujevaci Színház osztja ki minden év február 15-én a legkiválóbb íróknak, színészeknek, rendezőknek, díszlettervezőknek és zeneszerzőknek, akik munkásságukkal hozzájárultak a szerbiai színházművészet fejlesztéséért. Az 1985-ben alapított díjat Joakim Vujić íróról, fordítóról és az 1835-ben alapított első szerb színház igazgatójáról nevezték el.

A zsűri tagjai Nebojša Bradić rendező, a kragujevaci színház művészeti vezetője, Vlastimir Đuza Stoiljković színművész (korábbi kitüntetett), Vojo Lučić, a kragujevaci színház igazgatója, Marija Soldatović dramaturg, Miloš Krstović színész voltak. A zsűri indoklásában a következő olvasható:
„Urbán előadásai nem a multikulturalizmusra, hanem az interkulturalizmusra törekednek. Urbán előadásai abból a szükségből születnek, hogy felvessék korunk legfontosabb kérdéseit.”

– Az ember mindig örül, ha valamilyen díjat kap. Ez az első díjam Szerbiában, amelyet nem valamelyik munkám után, hanem az egész munkásságomért kapok. Noha kaptam már Szabadka és Zenta városától Pro Urbe díjat, a Joakim Vujić-díj mégiscsak más, hiszen azzal kifejezetten a színházi munkásságot értékelik. Ez a díj szerintem a mi magyar nyelvű színházunkat is elismerésben részesíti Szerbiában és a régióban egyaránt. Figyelembe véve, hogy a Joakim Vujić-díjat a szerbiai színművészet fejlesztéséért osztják ki minden évben, szerintem ez egyfajta pozitívum, egyfajta törekvés az egyenrangúság felé. Ebben az országban, amelyben élünk, sokszor sötét van, viszont megmutatkoznak olyan erők és tendenciák is, amelyek nem ezt sugallják. Rendszeresen részt veszek az kragujevaci színházi fesztiválon, ahol mindig valamilyen díjat kaptak az előadásaink, függetlenül attól, hogy milyen nyelven játszották őket. Mindig kellemesen meglepő közegnek éltem meg a kommunikációt a kragujevaci fesztiválon – nyilatkozta lapunknak Urbán András.